Cuprins
- Cafeaua si istoricul sau
- Cafea arabica versus cafea robusta
- Tipuri si particularitati cafea
- Modalitatea de preparare a diferitelor tipuri de cafea
- Tipuri de cafea
- Cele mai ciudate arome de cafea
- Cea mai scumpa cafea din lume
- Tipuri de prajire cafea
- Moduri in care poate fi pregatita cafeaua
- Beneficiile cafelei asupra sanatatii tale
- Statistici uimitoare despre cafea
- Care sunt cele mai bune cesti si cani de cafea?
- Din ce recipient alegi sa-ti bei cafeaua?
Cafeaua, acea licoare magica fara de care diminetile tale nu ar mai fi atat de pline de savoare. Oamenii din toate colturile lumii isi incep ziua cu o ceasca aromata de cafea ce le trezeste simturile. In spatele canii de cafea pe care o consumi cu regularitate se afla o intreaga poveste.
Te-ai intrebat deseori care este istoricul acesteia, cum este preparata si servita de catre alte persoane? Ei bine, in continuare vei patrunde in universul cafelei, afland toate detaliile ce iti starnesc curiozitatea.
Cafeaua si istoricul sau
De-a lungul istoricului existentei sale, aroma inconfundabila a acestei bauturi a reprezentat elementul cheie ce a stat la baza consumului la nivel mondial. Totusi, chiar si cei mai mari iubitori de cafea nu cunosc toate detaliile despre bautura lor preferata.
Potrivit unei legende etiopiane, cafeaua ar fi fost descoperita pentru prima data de catre un pastor pe nume Kaldi. Acesta a observat efectele pe care planta le-a avut asupra turmei sale de capre.
Imediat dupa consumul fructelor rosii din arborii de cafea, animalele au devenit din ce in ce mai energice.Cultivarea cafelei a inceput inca din secolul XIV, in Peninsula Arabica. Ulterior, planta a inceput sa fie cunoscuta si apreciata atat in Persia, Egipt sau Imperiul Otoman.
Secolul XVII a fost cunoscut si drept “epoca de aur a cafelei” din Europa. Localurile unde se servea cafeaua au devenit adevarate centre sociale in marea majoritate a oraselor din Italia, Austria, Franta, Germania sau Olanda.
Anul 1950 este unul marcant in istoria cafelei, dat fiind faptul ca atunci s-a deschis prima cafenea in Anglia, amplasata in apropierea Universitatii Oxford. Stiai ca prima masina de cafea a fost creata de catre italianul Luigi Bezzera? 37 de ani mai tarziu a fost inventat si brand-ul “Nescafe”.
Curiozitati despre boabele de cafea
Boabele de cafea sunt extrem de importante atunci cand vine vorba de gust si aroma. De aceea, este esential sa stii de unde provin si sa inveti sa le diferentiezi.
Cafea arabica versus cafea robusta
Cafea arabica | Cafea robusta |
Fina, blanda, aromata 50 – 60% mai putina cofeina Scumpa de cultivat Aproximativ 70% din productia mondiala de cafea | Folosita in amestecuri, cafea instant Cu pana la 50 – 60% mai multa cofeina Mai usor si mai ieftin de cultivat Aproximativ 30% din productia mondiala de cafea |
Exista doua tipuri diferite de boabe de cafea: arabica si robusta. Acestea nu doar ca au un gust diferit, insa sunt cultivate si folosite in moduri variate.
- Boabele robusta sunt de culoare verde pal, cu o usoara tenta de maro.
- Boabele arabica sunt de culoare verde inchis si au o dimensiune mai mare.
De cele mai multe ori, boabele de cafea arabica sunt mult mai scumpe, ca urmare a calitatii lor.
Tipuri si particularitati cafea
Modalitatea de preparare a diferitelor tipuri de cafea
Atunci cand analizezi ingredientele de baza, vei observa ca nu toate canile de cafea sunt preparate in acelasi mod.
Denumirea sortimentelor de cafea se face in functie de ingredientele continute de acestea. In continuare, vei afla detalii nestiute despre fiecare sortiment de cafea in parte!
Tipuri de cafea
- Ristretto – contine un shot scurt de espresso.
- Espresso– cafea neagra.
- Iced coffee– Dupa cum ii este si denumirea, are in compozitie cuburi de gheata.
- Americano– Espresso diluat cu apa calda.
- Black Coffee– Doar cafea cu apa (fara lapte sau zahar).
- Macchiato-Espresso cu spuma de lapte.
- Cappuccino-Expresso cu crema si spuma de lapte.
- Frappe– Mix de cafea cu lapte si bucati de gheata.
- Latte-Asemanator cu cappucinno, insa cu un procent mai mare de lapte.
- Irish Coffee- Cafea cu zahar, whiskey irlandez si smantana.
Cele mai ciudate arome de cafea
In functie de locul in care mergi, cafeaua poate avea niste arome foarte neobisnuite. Iata cateva dintre ele:
- Cafea cu aroma de placinta cu mere
- Cafea cu aroma de ciocolata si banana
- Cafea ou (Vietnam)
- Draft Guiness (Startbucks)
- Ceai cu unt de iac (Tibet)
- Cafea cu aroma de taco picant
- Cafea cu aroma de whisky
Cea mai scumpa cafea din lume
Iata care sunt cele mai scumpe cafele din lume (pretul este per pound)
- Kopi Luwak – 600 $
- Hacienda La Esmeralda – 350 $
- Ospina – 120 $
- St Helena Coffee – 79 $
- El Injerto Peaberry – 60 $
- Hawaiian Kona Coffee – 55 $
- Molokai Coffee – 55 $
- Fazanda Santa Ines – 50 $
Tipuri de prajire cafea
Moduri in care poate fi pregatita cafeaua
Beneficiile cafelei asupra sanatatii tale
Cafeaua este recunoscuta gratie proprietatilor sale asupra intregului organism. Aceasta contine numerosi nutrienti, printre care se numara vitaminele din complexul B, magneziul, potasiul si diferiti antioxidanti.
Unii experti sunt de parere ca substantele continute de cafea reduc riscul aparitiei diabetului de tip 2, a cancerului de ficat sau a bolii Parkinson.
Ba mai mult, sunt cunoscute proprietatile cafelei impotriva anxietatii. Studiile au demonstrat faptul ca persoanele ce consuma regulat cafea au un risc mai mic cu pana la 23-50% de a dezvolta diabet.
Cercetatorii italieni au descoperit faptul ca iubitorii de cafea au un risc mai mic cu 40% de dezvoltare a cancerului la ficat. Insa beneficiile acestei bauturi un se opresc aici.
In anul 2011, studiile efectuate la Harvard au scos la iveala faptul ca oamenii ce servesc zilnic o cafea au 20% sanse mai mici de a suferi de depresie.
Statistici uimitoare despre cafea
Te-ai gandit vreodata cat de multa cafea consumi intr-o zi si cum iti afecteaza consumul de cafea sanatatea? Descopera in continuare cateva statistici interesante despre cafea.
- La nivel mondial, se estimeaza un consum de 40 de miliarde $ pe cafea.
- Iubitorii de cafea prezinta un risc mult mai mic de a dezvolta diferite afectiuni, cum ar fi diabetul sau Parkinson-ul.
- Consumul de cafea creste cu 25% odata cu atingerea varstei de 20 de ani.
- Oamenii cu varsta de peste 60 de ani beau cea mai multa cantitate de cafea, iar 68% dintre ei obisnuiesc sa consume zilnic aceasta bautura.
- 37% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 13-18 ani consuma cafea.
- 54% din populatie bea cafea in fiecare zi.
Care sunt cele mai bune cesti si cani de cafea?
Modalitatea de servire a cafelei este foarte importanta, ceea ce inseamna ca aceasta trebuie sa fie consumata din cani sau cesti de o calitate superioara.
Este greu de stabilit care este cel mai potrivit material din care sa servesti delicioasa bautura.
Fiecare tip prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje, mai ales cand vine vorba de protejarea mediului inconjurator. Chiar daca este pentru consum personal sau profesional, asigura-te ca intelegi impactul asupra naturii, inainte de a achizitiona un anumit tip de cana.
Din ce recipient alegi sa-ti bei cafeaua?
- Recipientele de cafea din hartie: sunt imposibil de reciclat si se produc prin taierea a milioane de copaci.
- Cana de cafea din polistiren: este considerata a fi cancerigena, iar procesul de descompunere dureaza si 500 de ani.
- Cana de cafea din plastic: nu poate fi utilizata pentru lichidele a caror temperatura este foarte ridicata. Totusi, poate fi reciclata, ceea ce reprezinta un real avantaj pentru mediul inconjurator.
- Paharul de sticla pentru cafea: este eco-friendly, iar tu nu vei resimti acel gust de plastic la consumarea bauturii.
- Ceasca de cafea din metal cu peretii dubli: mentine cafeaua la temperatura optima, ceea ce inseamna ca o poti lua cu tine oriunde ai merge, inclusiv in calatorii.
- Ceasca de cafea din portelan: Desi pastreaza cafeaua calda si nu influenteaza aroma acesteia, se poate dovedi a fi destul de fragila.
Toate acestea fiind zise, nu iti ramane decat sa te bucuri de bautura ta preferata pe baza de cafea si sa iti rasfeti gusturile in fiecare dimineata. Neagra, cu lapte sau cu extra topping de caramel, indiferent de preferintele tale culinare, vei gasi sortimentul perfect!
[…] Interesul pentru cafea este in ziua de azi la cele mai inalte nivele din istorie, iar dorinta tot mai mare din partea consumatorilor de a se bucura de o ceasca preparata cu grija si atentie, in care au fost folosite boabe de calitate superioara, proaspat macinate, ofera intreprinzatorilor oportunitatea de a deschide o locatie a carei rate de succes poate fi foarte mare. […]