Crezi ca stii toate tipurile de bauturi espresso? Ei bine, afla ca sunt peste 20 de variatii sub aceeasi umbrela espresso. Pornind de la un espresso tip basic, poti crea tot felul de amestecuri extrem de aromate. Iata 10 bauturi noi pe care merita sa le experimentezi la cafenea sau acasa.
Despre cafeaua espresso
Un shot de espresso se obtine prin trecerea apei fierbinti, presurizate prin boabele de cafea fin macinate. Rezultatul este o ceasca de cafea neagra, tare, bogata, cu o aroma desavarsita.
Un singur shot de espresso are doar 29 de grame de lichid, dar care contine mai multa cofeina decat cafeaua neagra. Espresso se serveste in mod obisnuit in cescute mici si este elementul de baza al multor bauturi faimoase, cum sunt cappucino, latte si americano.
Tipuri de cafea espresso
1. Cafea Espresso
Cea mai simpla bautura espresso este shotul de espresso. Pentru a-l prepara, foloseste un singur filtru de shot si circa 6 – 8 grame de cafea macinata fin.
2. Cappuccino
Un cappuccino se prepara cu un raport 1/ 3 espresso, 1/3 lapte fierbinte si 1/3 spuma de lapte. Pentru o versiune cu mai putin lapte, poti sa comanzi un “dry cappuccino”.
3. Ristretto
Un ristretto este un shot de espresso mai puternic, care se prepara din cafea macinata mai fin si jumatate din cantitatea de apa.
4. Americano
Un espresso americano are taria unei cafele negre obisnuite, dar se obtine prin adaugarea de apa fierbinte la un shot simplu sau dublu de espresso. Ceea ce rezulta este o aroma diferita fata de cafeaua neagra clasica.
5. Caffe latte
Un caffe latte, adesea prescurtat latte, este preparat 1/3 espresso, 2/3 lapte fierbinte si topping de micro-spuma. Este deseori obtinut din shot-uri duble de espresso si poate fi combinat cu scortisoara, zahar brun sau cacao.
6. Espresso Macchiato
Un espresso macchiato se prepara prin adaugarea unei cantitati mici de lapte aburit si spuma unui shot de espresso.
7. Latte Macchiato
Aceasta este o varianta a versiunii espresso, care presupune adaugarea unei cantitati mai mare de lapte. Pentru a face latte macchiato, toarna o treime sau o jumatate de cana de lapte aburit intr-un pahar si apoi adauga un shot de espresso.
8. Cafea Espresso Lungo
Pentru obtinerea unui espresso lungo tot ce trebuie sa faci este sa treci de doua ori mai multa cantitate de apa, prin aceeasi cantitate de cafea. Acest lucru duce la un continut mai mare de cofeina si un nivel mai mare de extractie al cafelei.
9. Mocha
Aceasta este o bautura dulce de cafea, un latte cu sirop de ciocolata sau pudra de cacao. Daca iti place cafeaua mai dulce, poti incerca sa adaugi caramel sau menta.
10. Doppio
Este o alta denumire pentru shot-ul dublu, preparat cu o cantitate mai mare de cafea. Aceste shot-uri de cafea sunt obtinute cu ajutorul unui filtru dublu in interiorul portafiltrului.
Concluzie
Acum ca ai descoperit toate aceste 10 tipuri de cafea espresso, nu te sfii sa te aventurezi intr-o noua experienta de gust, cu fiecare espresso consumat, fie ca alegi sa il degusti intr-o cafenea cocheta sau sa-l prepari in intimitatea casei tale.