
Milioane de oameni din intreaga lume isi incep dimineata cu o ceasca strasnica de cafea. Daca te numeri si tu printre acestia, insa vrei sa renunti la zaharul pe care il picuri in bautura preferata, avem vesti bune pentru tine: exista alternative sanatoase care-ti indulcesc ziua.
Dar, prima data credem ca este important sa-ti amintim ca “numaratul caloriilor” nu ar trebui sa fie singurul factor determinant in ceea ce este considerat a fi sanatos. Corpul nostru are nevoie constant de vitamine si minerale care nu sunt listate deseori pe eticheta de nutritie alimentara. Prin urmare, jos vei gasi cateva optiuni clasice, dar si alternative un pic curioase, care merita experimentate.
Cu ce poti inlocui zaharul din cafeaua de dimineata?
1.Ulei de menta

Acest ulei este mult mai sanatos decat zaharul, iar daca nu ti-l imaginai in ceasca ta de cafea, acum este momentul sa-ti schimbi opinia. Multi se tem de asocierea cafelei cu mentolul, insa nu ar trebui sa renunti la idee, pana cand nu incerci. Uleiul de menta are o multime de beneficii pentru sanatate, asa ca nu trebuie trecut cu vederea. Poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare, in afectiunile intestinului iritabil, racelilor obisnuite sau durerilor de cap.
2.Cafea cu miere raw (nu procesata)

Hmmm… pai, mierea nu are mai multe calorii decat zaharul? Da, da. Dar, mierea face minuni pentru sanatatea sangelui. Ofera vitamine, magneziu, potasiu, agenti antifungici si antibacterieni care sustin o buna digestie. Adauga la acest lucru faptul ca mierea vine intr-o multitudine de arome, asa incat nu-ti mai ramane decat sa explorezi si sa aduci noutate in rutina ta, din cand in cand.
3.Cardamom

Acest condiment poate fi un partener de dans excelent pentru cafeaua ta de dimineata. El este mai popular in Orientul Mijlociu, dar il poti gasi cu usurinta si la noi pe piata. Este plin de fibre si alte minerale esentiale ce imbunatatesc circulatia sangelui. Daca iti place ghimbirul, incearca sa pui un varf de cardamom (care are gust similar cu ghimbirul) in cafeaua ta de dimineata, pentru a inlocui zaharul. Nu vei fi dezamagit.
4.Scortisoara

Deseori, cand ne gandim la alternative pentru zaharul din cafeaua de dimineata, uitam de condimente. Dar, iata, scortisoara va schimba aroma generala a cafelei tale si iti va stimula sistemul imunitar. Acest condiment ar putea fi o modalitate usoara de a obtine acei antioxidanti suplimentari de care ai nevoie in fiecare zi. Si gustul… ei bine, gustul cafelei cu scortisoara este demential.
5.Cafea cu sirop de artar

Desi l-ai putea asocia cu zaharul, siropul natural de artar ofera multe vitamine si beneficii digestive. Cunoscut si sub numele de “siropul naturii”, aceasta optiune sanatoasa vizeaza sanatatea inimii si a sistemului reproducator masculin. Bonus: siropul de artar are o aroma unica, ce va da un boost nou de gust cafelei tale. Merita sa incerci.
Concluzie cafeaua de dimineata fara zahar
Daca esti un iubitor de cafea si ai facut loc suficient in viata ta acestei bauturi unice, atunci ar trebui sa te gandesti serios cum poti face pentru a o transforma intr-o rutina mai sanatoasa.
O idee excelenta este sa inlocuiesti zaharul cu alternativele propuse mai sus. Vei descoperi un gust nou, vei aduce o modificare discreta in rutina ta de a bea cafeaua de dimineata si vei vedea ca in scurt timp te vei simti si mai bine.