Cafeaua este a doua cea mai consumata bautura din lume, asa ca popularitatea sa nu poate fi pusa sub semnul intrebarii. Totul se datoreaza unei mici substante chimice: cofeina,
Cofeina este un stimulent natural care nu se gaseste exclusiv in cafea, ci si in ceai sau ciocolata. Este cel mai consumat medicament psihoactiv din lume, utilizat de obicei la debutul zilei. Din pacate, cofeina poatea avea unele efecte secundare negative, cum ar fi dereglarea somnului. De aceea, o alternativa pentru cafeaua cofeinizata este cea decofeinizata.
Aceasta cafea decofeinizata nu este total lipsita de cofeina, ci are circa 3% sau sub 3% cofeina. Continutul exact de cofeina al unei cafele tine de tehnica utilizata pentru decofeinizare.
Cafea decofeinizata: 4 metode
Exista 4 metode principale pentru indepartarea cofeinei din boabele de cafea si vom discuta despre ele in continuare. In cazul fiecarui proces, boabele de cafea sunt in stare verde cruda. In caz contrar, daca boabele ar fi prajite inainte de procesul de decofeinizare, gustul ar fi puternic afectat.
Pentru decofeinizare, se foloseste clorura de metilen sau acetat de etil, ambii solventi fiind catalogati ca fiind siguri pentru sanatatea umana (cu anumite limite), de catre organismele internationale competente.
1. Metoda directa
Pentru usurinta, boabele sunt inmuiate in apa sau aburite inainte de a fi decofeinizate. Cand sunt gata, boabele de cafea sunt expuse in mod repetat la o solutie care contine solvent, clorura de metilen sau acetat de etil. De obicei, se recurge la acetat de etil, o modalitate “naturala” de a elimina cofeina din cafea, pentru ca aceasta substanta chimica se gaseste in fructe.
Procesul dureaza cam 10 ore. La final, boabele de cafea sunt aburite pentru a fi curatate complet de orice solvent.
2. Metoda indirecta
De aceasta data se incepe cu inmuierea boabelor de cafea in apa clocotita. Astfel, se extrag toate continuturile solubile in apa, inclusiv cofeina si o multime de compusi aromatici. Apoi, boabele de cafea sunt scoase din lichidul care are tot continutul solubil in apa al boabelor. In lichid se adauga clorura de metil. Dupa ce lichidul se incalzeste, clorura de metil evapora cofeina. Cofeina este astfel dizolvata, dupa care boabele de cafea sunt din nou reintroduse in amestec pentru a fi din nou innobilate cu compusii aromatici pierduti la expunerea initiala. Prin aceasta procedura, boabele de cafea nu intra in contact cu substanta chimica. De altfel, aceasta este cea mai utilizata tehnica pentru decofeinizarea cafelei.
3. Procesul supercritic al dioxidului de carbon
Din nou, boabele de cafea verzi sunt introduse in apa, intr-un vas din otel inoxidabil care actioneaza ca o o oala sub presiune.
Boabele de cafea sunt apoi expuse la 73 pana la 300 de atmosfere de dioxid de carbon supercritic (puternic comprimat), timp de 10 – 12 ore. La aceasta presiune inalta, proprietatile dioxidului de carbon sunt intensificate, ceea ce il face sa devina dens ca un lichid, chiar daca este inca un gaz.
Dioxidul de carbon care contine cofeina si care iese din recipient, este de obicei filtrat prin carbune activat. Apoi, dioxidul de carbon este introdus inapoi in recipientul din otel inoxidabil pentru a repeta procesul.
4. Tehnica elvetiana
Unii specialisti sunt de parere ca aceasta este cea mai “curata” metoda de eliminare a cofeinei din cafea, pentru ca apa este solventul principal. Prima data, boabele verzi sunt inmuiate in apa cu extract de cafea verde.
Solutia este filtrata prin carbune activat, care separa cofeina de amestec. Apoi, ea este din nou inserata in boabele de cafea pana cand acestea raman 99% fara cofeina. Tehnica a debutat in Elvetia in 1930 si este preferata de multe companii cu principii eco.
Concluzie
Desi cafeaua decofeinizata nu este la fel de gustoasa, intensa si plina de vibratie, precum cafeaua normala, ea ramane in topul preferintelor multor persoane de pe Glob. Cat priveste aroma cafelei decofeinizate, obtinuta prin cele 4 metode expuse mai sus, nu se poate spune care este cea mai buna sau mai placuta. In cele din urma, tine de preferintele consumatorului.
Tu preferi cafeaua cofeinizata sau decofeinizata?