Aroma de cafea este cea care te trezeste in fiecare dimineata, doza de dopamina de care organismul tau are nevoie pentru a functiona in timpul zilei.
Multi sunt in cautarea unei marci care sa impresioneze papilele gustative prin calitate si gust, insa, afla ca exista un soi de boabe ce reuseste sa trezeasca cele mai ascunse simturi datorita aromei cu adevarat unica. Speciala nu numai pentru delicateta, cafeaua de specialitate este realizata dupa un proces extrem de lung, complex si minutios.
Doar cele mai bune boabe ajung sa fie coapte de catre profesionisti. Fiecare pas in obtinerea unui astfel de pachet este realizat cu mare grija de catre oameni cu adevarat experimentati si autorizati. Afla mai multe despre ce este cafeaua de specialitate.
Cafeaua de specialitate- boabele de aur din cana ta
Atunci cand ajungi sa savurezi o cafea de specialitate gandeste-te pentru un minut la felul in care boabele au ajuns in cana ta. Nu este decat o simpla cafea ce a fost macinata si voila, gust bun si aroma. Este mult mai mult decat atat!
Ani de lucru necesita ca boabele sa fie pregatite pentru cea mai buna cafea de specialitate. Persoane cu o adevarata experienta si cunoștințe despre cafea, ce isi dedica in intregime viata realizand aceasta capodopera aromata, pregatesc inca de la punctul 0 boabele.
Procesul boabelor de cafea
Pentru a obtine o cafea de specialitate boabele trebuie crescute in medii propice si destinate unei astfel de agriculturi, factorii principali fiind clima si altitutinea.
Fermierii isi dedica in intregime viata pentru a dezvolta cea mai buna productie de cafea, cautand secretele pentru a obtine boabele perfecte. Altitudinea mare este unul dintre ele. Astfel, primul pas al procesului este plantatia propriu-zisa, in completa supraveghere a fermierilor.
Atentie! Fiecare pas in obtinerea boabelor de cafea este realizat de catre persoane autorizate, certificate, ce si-au dovedit experienta pentru a putea identifica boabele perfecte. Nu oricine poate sa ia parte la un astfel de proces.
Cumparatorul cafelei verzi este cel ce acorda un scor si stabileste daca pachetul se incadreaza in gradul de specialitate, avand obligatia sa transmita informatiile catre prajitor sau cumparator. Partea detaliata a procesului sta in mainile prajitorului. Acesta are responsabilitatea de a praji boabele de cafea conform tehnicilor de specialitate. Intregul parcurs al prajirii necesita sa fie bine monitorizat, fiind aplicate diferite principii chimice si fizice. Astfel, produsul final va atinge potentialul maxim al calitatii.
Dupa cele trei niveluri de control, cafeau ajunge in mainile unui barista. Daca boabele nu sunt pregatite corect, daca prepararea nu este realizata corespunzator de catre o persoana cu experinta in identificarea unei cafele de specialitate, aceasta isi va pierde din gust si aroma, fiind doar o cafea normala.
Trebuie ca fiecare cana de cafea sa isi atinga potentialul maxim in aroma, este exclus ca prepararea ei sa dea gres. Un astfel de incident sau neatentie, ar fi o pierdere pentru tot timpul enorm investit in obtinerea boabelor perfecte.
Atentie! Nu confunda cafeau premium cu cafeaua verde. Modul de pregatire este diferit, cea premium avand mai multe defecte permise. In procesul de realizare, fiecare bob este analizat si nu este permis un numar mai mare de 5 defecte.
In schimb, cafeaua premium permite un numar de 8 defecte, cele 3 facand diferenta. Poate pare infim, insa, in momentul ce vei gusta o cafea de specialitate, vei stii ca este cea mai buna cafea pe care ai baut-o vreodata.
Ce beneficii are o cafea de specialitate?
Pe langa faptul ca este obtinuta diferit fata de o cafea normala si persoanele ce se ocupa de acest lucru sunt cu adevarat pregatite, experimentate, cafeaua de specialitate prezinta si o gama larga de beneficii. Simplul gand ca exista o astfel de putere de munca in spate te determina sa apreciezi un pachet de cafea, insa, si avantajele sale sunt de apreciat.
– MAI MULTA ENERGIE (cafeaua de specialitate are o doza mai mare de cofeina ce iti va asigura energie, o stimulare mai buna a muschilor, presiunii sangelui si sistemului nervos).
– DOPAMINA (dopamina eliberata iti va stimula activitatea zilnica fie la job, acasa sau la scoala).
– METABOLISM RAPID SI PIERDERE IN GREUTATE (o cana de cafea de specialitate bauta cu 30 de minute inainte de sala/sport, te va face sa transpiri mai mult, sesiunea de miscare fiind mult mai productiva).
– CONTINUT RIDICAT DE NUTRIENTI (asigura o gama larga de substante benefice organismului: potasiu, magneziu, niacina etc).
– NIVELUL DE STRES REDUS (substantele eliberate la nivelul creierului plus cele ce cafeaua le contine vor reduce nivelul de stres).
– UN BUN INGREDIENT PENTRU PREPARATELE CULINARE (cafeaua de specialitate este o delicatesa pentru prajituri, tarte, torturi).
– REDUCE RISCUL APARITIEI CANCERULUI (pentru ca boabele sunt crescute intr-un mediu extrem de natural, in prezenta celor mai buni factori de productie, acest lucru determina calitatea, benefica si pentru o mai bune functionare a oganismului).
– NU NECESITA ZAHAR (cafeaua de specialitate isi pastreaza aroma sa originala de cafea, zaharul fiind un factor negativ pentru gust. Nu este nevoie sa fie adaugat).
– AFACERE BIO (sustine fermierii ce pregatesc boabele dupa cele mai bune tehnici, determinate de naturalete depline).
Distribuitor oficial
Pentru a te bucura de o cafea de specialitate cauta distribuitori oficiali si promovati. Nu orice produs intalnit indeplineste toate cerintele de pregatire si obtinere ale boabelor perfecte de cafea.
Calitatea este ce care face diferenta dintre o cafea buna si una de specialitate. Pentru adevaratii distribuitori, nu cantitatea conteaza, ci adevarata calitate a unei cafele cu adevarat unica.
Arabica versus Robusta
Cafeaua de specialitate este de obicei 100% boabe Arabica, in timp ce coffee shop-urile si instant coffee-urile servesc cafea din boabe Robusta.
Boabele de cafea Arabica sunt recoltate doar o data sau de doua ori pe an, iar copacii sunt plantati pe tot parcursul anului.
Insa cafeaua Robusta are de doua ori mai mult continut de cofeina decat cafeaua Arabica.
Boabele de cafea Arabica au nevoie de 7 ani pentru a se maturiza complet, iar aceasta cafea se cultiva de obicei la o altitudine de 1300 – 1500 m, cu toate ca plantatiilor o cultiva de la nivelul marii si pana la 2800 m altitudine.
Aroma, gust, calitate
Pentru beneficii nenumarate in functionarea organismului si pentru un gust cu totul special, cauta cafeau de specialitate. Savureaza o cana in fiecare zi fie acasa, fie la o terasa ce serveste o astfel de specialitate definita de aroma si superlativul calitatii.
Sustine procesul din spatele boabelor prajite, pentru ca ultimul din lista etapelor de pregatire este CLIENTUL. Fara de el, cafeaua de specialitate nu si-ar atinge obiectivul si anume, sa incante fiecare persoana ce incearca aroma sa senzationala.