Initierea unui business a devenit pentru multe persoane o aspiratie si o ambitie pentru a evolua atat din punct de vedere personal, dar mai ales financiar. O activitate economica din ce in ce mai dorita si apreciata de antreprenorii de toate varstele, dar mai ales cei tineri este cafeneaua.
Interesul pentru cafea este in ziua de azi la cele mai inalte nivele din istorie, iar dorinta tot mai mare din partea consumatorilor de a se bucura de o ceasca preparata cu grija si atentie, in care au fost folosite boabe de calitate superioara, proaspat macinate, ofera intreprinzatorilor oportunitatea de a deschide o locatie a carei rate de succes poate fi foarte mare.
Insa dezvoltarea unui astfel de business poate fi o experienta plina de provocari, de aceea va fi necesar sa planifici, sa cercetezi, dar si sa executi cu atentie, acestea fiind etape care trebuie realizate astfel incat sa poti deschide cafeneaua mult visata si sa te bucuri de un succes pe masura intr-un mod sustenabil.
In acest ghid vei afla tot ceea ce trebuie sa iei in considerare si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi. Un numar mai mare de informatii relevante te va ajuta sa reduci erorile si greselile, dar si sa eficientizezi intregul proces.
- Efectueaza o analiza de piata
- Creeaza un concept
- Gaseste locatia potrivita
- Construieste un plan de afacere
- Cat costa sa deschizi o cafenea?
- Obtine finantare
- Gaseste furnizorii potriviti
- Achizitioneaza echipamentul comercial necesar
- Proiecteaza design-ul interior si asezarea
- Idei amenajare cafenea mica
- Creeaza un meniu
- Angajeaza personalul potrivit
- Realizeaza o strategie de marketing performanta
- Deschide cafeneaua
Francize cafenele – ce sunt, cum lucrezi pe franciza?
Cafenea mobila, rulota cafea – ce reprezinta? Merita un astfel de business?
1. Efectueaza o analiza de piata
Ca in cazul oricarui alt tip de business, va fi necesar sa cercetezi intensiv si sa inveti cat mai multe lucruri despre industria Horeca, sa intelegi cat mai bine ce presupune deschiderea unei cafenele.

Deschiderea si administrarea unui coffee shop implica o investitie considerabila, nu doar din punct de vedere financiar, ci si al timpului pe care va trebui sa il dedici in fiecare zi.
Avand in vedere acest lucru, va trebui:
- sa examinezi zona in care doresti sa inaugurezi cafeneaua
- sa observi competitia, daca acestia sunt independenti sau fac parte dintr-un lant,
- daca exista un numar destul de mare de consumatori
- din ce categorie de venit fac parte acestia,
- cine sunt,
- ce nevoi au
- si multe alte lucruri relevante.
In cazul in care nu ai experienta in acest domeniu, de cele mai multe ori este recomandat sa iei legatura cu antreprenori care activeaza in aceasta industrie si sa le ceri sfaturi cu privire la deschidere, administrare, dar si atragerea clientilor.

Cunoscand diverse detalii, vei putea sa iei decizii adecvate si sa planifici meniul, preturile si multe alte elemente ce tin de cafenea, astfel incat sa cresti sansele de succes.
2. Creeaza un concept
Ideea de a deschide o cafenea poate veni intr-un moment foarte entuziasmant, iar daca te-ai hotarat ca aceasta miscare este potrivita pentru tine, cu siguranta ai inceput deja sa te gandesti la design si sa ai o viziune asupra locatiei.
Acest pas este important de stabilit, deoarece conceptul pe care il vei alege te va diferentia de competitie si iti va putea oferi un avantaj clar pe piata.

Prin urmare este recomandat sa notezi, sa definesti si sa clarifici lucruri precum:
- Care este atmosfera pe care o doresti?
- Care va fi aspectul cafenelei?
- Cine sunt potentialii tai clienti?
- Cat sunt consumatorii dispusi sa plateasca pentru bunurile oferite?
- Ce tip de cafea vrei sa ai in meniu?
- Pe langa cafea, doresti sa servesti si mancare? Ce fel?
- Care va fi denumirea locatiei?
- Ce design doresti sa aiba cestile? Dar paharele to go?
- Doresti ca locatia sa aiba mese astfel incat clientii tai sa se poata relaxa si sa lucreze in liniste?
Sunt multe intrebari, insa dupa ce vei reusi sa gasesti raspuns la acestea, vei avea o imagine mult mai clara asupra locatiei si vei putea sa pornesti la drum cu incredere.

Tot in aceasta etapa vei definitiva si tipul de clienti carora te vei adresa, insa este indicat sa creezi o cafenea in care sa poata intra oricine, indiferent de categorie, putand in acest fel sa te bucuri de un numar mai mare de clienti si in acelasi timp de un profit substantial .
3. Gaseste locatia potrivita

Zona in care cafeneaua ta va fi inaugurata este probabil unul dintre cei mai importanti factori ce vor contribui in mod decisiv la succesul tau.
Prin urmare, va fi necesar sa fii atent la cateva detalii precum:
- Cine sunt potentialii tai clienti?
- Fac consumatorii parte din grupul tau tinta?
- Exista competitie in zona?
- Care este nivelul de vizibilitate de la strada? Dar de pe trotuar?
- Cat de accentuat este traficul? Cate persoane se deplaseaza in medie pe zi in acea zona?
- Distanta fata de punctele importante de interes
- Distanta fata de mijloacele de transport in comun
- Reglementari la care este supusa zona
Nu doar locul trebuie sa fie analizat cu atentie, ci si spatiul pe care urmeaza sa il inchiriezi sau sa il cumperi.
- Este suficient spatiu pentru bucatarie/ zona de preparare a cafelei?
- Are o suprafata adecvata astfel incat sa poti amenaja un spatiu confortabil pentru clienti?
- Este racordat la energie electrica si gaze?
- Trebuie realizate reparatii sau modificari substantiale?
- Care este dimensiunea vitrinei?

4. Construieste un plan de afacere
Planul de afaceri este schita viitoarei intreprinderi si una dintre cheile succesului. Acesta trebuie realizat nu doar pentru a atrage capital, ci si pentru a definitiva si a proiecta structura cafenelei, putand prezenta intr-un mod analitic afacerea.
Acest document va contine toate detaliile care vor fi necesare pentru ca afacerea ta sa functioneze eficient, atat din punct de vedere financiar si organizational, cat si al marketing-ului.
De cele mai multe ori este indicat ca planul de afaceri sa fie realizat de cel care va administra afacerea, antreprenorul fiind cel care va cunoaste ideile, resursele si alte elemente structurale.
Crearea unui plan de afaceri va oferi acestuia oportunitatea de a analiza cat mai bine viitorul business si sa planifice corespunzator toti pasii ce trebuie urmati.

Uneori, un antreprenor la inceput de drum poate sa nu aiba multa experienta in redactarea unui astfel de document. In astfel de situatii poate fi o idee buna sa apeleze la un consultant pentru a definitiva corect si adecvat planul.
Pe internet poti gasi cu usurinta nenumarate modele de planuri de afaceri, de cele mai multe ori pe site-uri specializate, insa in general, acestea contin 8 elemente de baza:
Prezentare generala si descrierea firmei;
- Descrierea investitiilor care vor fi realizate;
- Analiza de piata;
- Descrierea produselor si serviciilor pe care doresti sa le oferi;
- Planul de management;
- Strategia de marketing si promovare;
- Descrierea concurentei;
- Previziuni financiare.
Fiecare aspect va oferi o imagine mai clara asupra afacerii tale si te va ajuta sa ai o perspectiva mai larga, putand in acest fel sa intelegi si sa ai un plan care sa te asiste atunci cand vei parcurge acest drum.
5. Cat costa sa deschizi o cafenea?
Ca orice alt tip de business, scara investitiei intr-o cafenea va depinde in mare masura de cativa factori importanti precum dimensiunea operatiunii, locatia aleasa pentru intreprindere, numarul si calitatea echipamentelor ce te vor ajuta sa iti sustii activitatea, dar si costurile ce tin de promovare si marketing.

- Costuri legate de locatie – poate fi o diferenta foarte mare pentru bugetul propus daca alegi sa cumperi un spatiu sau sa il inchiriezi. Pe termen lung poate fi mai avantajos sa achizitionezi un spatiu, insa in functie de zona in care doresti sa deschizi business-ul, acest cost poate fi de multe ori prea mare. De aceea inchirierea este o solutie mult mai avantajoasa, mai ales la inceput de drum, costul lunar pe care il vei suporta fiind de cele mai multe ori cuprins intre 500 si 2000 de Euro.

- Amenajare – Renovarea cafenelei este o actiune ce trebuie indeplinita si realizata astfel incat sa iti reflecte cat mai bine viziunea si design-ul imaginat, in aceasta etapa fiind necesara achizitionarea de:
- Mobilier atat pentru prepararea cafelei si a preparatelor culinare in cazul in care optezi pentru astfel de produse, cat si mobilier pentru a permite clientilor sa se bucure de acestea intr-un mod confortabil. Costul pentru astfel de piese poate fi de aproximativ 1.000 – 3.000 Euro, mai ales daca este vorba de o cafenea de dimensiuni mici;
- Modernizarea si renovarea spatiului – Cheltuielile ce tin cu modernizarea locatiei pot fluctua in mare masura in functie de starea initiala si de amploarea schimbarilor pe care doresti sa le faci, de cele mai multe ori putand ajunge la 5.000 – 10.000 de Euro.
- Echipamente profesionale – Prepararea cafelei si a produselor alimentare va fi principalul mod in care vei obtine profit, de aceea trebuie sa te asiguri ca achizitionezi aparatura specializata de cea mai inalta calitate (citeste aici Cum sa alegi cel mai bun aparat de cafea). In functie de dimensiunea operatiunii, a numarului de cafele pe care estimezi ca le vei comercializa, dar si a altor factori importanti, costul pentru astfel de echipamente poate depasi 2.000 Euro, si poate ajunge pana la 10.000 Euro.
- Autorizare si licentiere – aproximativ 1000 – 2000 Euro poate fi costul pentru a obtine actele necesare pentru a functional legal;
- Securitate si echipamente IT – nu in ultimul rand, securitatea locatiei nu trebuie ignorata. Un sistem de supraveghere poate sa adauge aproximativ 1000 Euro bugetului, iar un PC sau laptop pentru o gestionare mai eficienta si performanta a business-ului va suplimenta cheltuielile initiale cu inca 1.000 Euro.

Va trebui de asemenea sa ai in vedere si alte costuri care se vor adauga , cateva fiind urmatoarele:
- Mentenanta si intretinere;
- Utilitati (gaze naturale, energie electrica, apa si asa mai departe);
- Salariile angajatilor;
- Taxe si impozite;
- Costuri legate de furnizarea de materii prime necesare pentru functionare;
- Cheltuieli pentru promovarea cafenelei si implementarea strategiilor de marketing;
- Alte cheltuieli neprevazute;
6. Obtine finantare
O cafenea presupune o investitie financiara importanta, de aceea va fi necesar sa te asiguri ca vei avea la dispozitie resursele necesare nu doar pentru a amenaja si a echipa cu tot ceea ce este nevoie, ci si pentru a mentine activitatea operationala o anumita perioada de timp pana devine profitabila.

Pentru a face acest lucru ai la dispozitie cateva surse, printre cele mai populare fiind liniile de credit oferite de banci, fondurile nerambursabile europene sau nationale ori investitori privati. Pentru aceasta etapa va fi necesar sa ai pus la punct un plan de afaceri, putand in acest fel sa-l prezinti intr-un mod convingator si performant tertilor pentru a aproba capitalul dorit.
7. Gaseste furnizorii potriviti
Cafeaua va fi, bineinteles, principalul element care iti va produce venituri, de aceea trebuie sa te asiguri ca alegi boabe de cea mai inalta calitate, dar si o gama mai diversificata pentru a satisface gusturile variate ale clientilor, evitand in acest fel monotonia si banalitatea.
Astfel, va fi necesar sa formezi o legatura cu distribuitorii si sa incerci o varietate cat mai mare de cafele, sa evaluezi gustul, calitatea, zona de provenienta a boabelor si daca a fost crescuta in mod etic (in ziua de azi un numar tot mai mare de clienti acorda o atentie sporita acestor factori).
Prin urmare, va fi necesar sa cercetezi cu atentie piata si sa alegi furnizori care sa aiba in oferta boabe de cafea de calitate, la preturi corecte si un timp de livrare care sa se potriveasca cu orarul tau.

Insa, nu doar aceasta componenta trebuie sa o ai in vedere. O cafenea are nevoie de un numar destul de mare de consumabile, mai ales daca alegi sa oferi si mancare in meniu.
Cesti, cani, pahare (de portelan, sticla, dar si de hartie), lingurite, servetele, produse de curatenie si mentenanta si multe altele vor trebui selectate astfel incat sa aiba un raport calitate pret cat mai avantajos.
Daca ai in meniu si mancare, va fi recomandat sa iei in considerare si sa analizezi daca vei produce chiar tu in bucataria cafenelei aceste produse sau vei colabora cu patiserii, brutarii sau alte business-uri de acest fel.
Indiferent de ce vei alege, asigura-te ca vei avea la dispozitie articolele si echipamentele necesare pentru a permite un flux de lucru eficient.
8. Achizitioneaza echipamentul comercial necesar

Cele mai mari diferente intre o cafea preparata acasa si una facuta la coffee shop sunt calitatea boabelor si modul de preparare.
Nu este un secret faptul ca o cafenea foloseste echipamente profesionale, acestea avand o durabilitate mult mai mare si sunt capabile sa extraga perfect aroma din boabele de cafea.
Insa nu doar espressorul trebuie luat in considerare. In functie de specificul localului tau si meniul ales, va fi necesar sa ai un numar minim de aparate si dispozitive, printre cele mai comune fiind urmatoarele:
- Frigider;
- Rasnita de cafea;
- Masina de gheata;
- Prajitor de cafea;
- Boiler de apa calda;
- Masina de spalat vase;
- Blender;
- Casa de marcat;
O rasnita si un prajitor de cafea pot fi o investitie substantiala, mai ales daca alegi modele performante, insa cu ajutorul acestora vei avea un control absolut asupra intregului proces si vei putea sa oferi clientilor in fiecare ceasca aroma si deicarea.
De asemenea, mirosul placut al cafelei proaspat prajite si rasnite va oferi o ambianta incredibila, atat in interior, cat si in exteriorul localului.
9. Proiecteaza design-ul interior si asezarea

Inainte ca aroma cafelei sa atraga si sa ademeneasca potentialii clienti, acestia vor vedea mai intai aspectul cafenelei tale, atmosfera fiind unul dintre elementele care ii vor face sa se reintoarca.
Design-ul interior va avea o importanta semnificativa in activitatile de zi cu zi, atat pentru confortul clientilor, cat si pentru eficienta angajatilor tai.
Partea din fata a cafenelei, locul in care consumatorii se vor bucura de o ceasca de cafea, trebuie realizata astfel incat sa ofere o atmosfera care sa reflecte viziunea ta.
Doresti sa ai un spatiu deschis sau sa introduci separeuri pentru a le oferi clientilor oportunitatea de a se relaxa intr-un mod mai intim? Indiferent de ceea ce alegi, va fi necesar sa maximizezi numarul de mese fara ca vizitatorii clienti sa fie inghesuiti sau fara libertate de miscare.

Va fi important sa alegi mobilier care sa complimenteze stilul cafenelei si culoarea peretilor. In acest fel vei putea sa mentii un echilibru estetic si sa oferi clientilor un spatiu in care sa revina cu placere.
De asemenea, locul din spatele tejghelei este o zona care de cele mai multe ori este aglomerata si ingusta. Eficientizarea acestui loc va avea o importanta substantiala si asupra fluxului de lucru.
De cele mai multe ori aici se va petrece intregul proces de creatie, de la plasarea comenzilor si prepararea bauturilor, pana la spalarea veselei. Daca alegi sa servesti si mancare, trebuie sa iei in considerare si activitatile de gatire sau incalzire si sa amenajezi spatiul in mod corespunzator.
10. Idei amenajare cafenea mica
Pe langa calitatea cafelei si a profesionalismului angajatilor din timpul servirii, aspectul interior va avea una dintre cele mai importante functii in atragerea si retinerea clientelei.

Mai ales pentru cafenelele de dimensiuni mici, design-ul va trebui realizat astfel incat sa maximizeze atat eficienta angajatilor, cat si confortul celor care doresc sa se bucure de produsele tale.
In astfel de locatii, poti pune un accent deosebit asupra intimitatii si sa alcatuiesti un decor care sa genereze o stare de relaxare si liniste.
Indiferent de stilul pe care il vei alege, modern sau clasic, poti sa iti amenajezi mai eficient cafeneaua daca urmezi cateva sfaturi:
- Evita aglomerarea vizuala – prea mult mobilier, obiecte decorative sau alte elemente asemanatoare pot face spatiul sa fie mai mic decat este, lucru ce poate deveni inconfortabil nu doar pentru clienti, ci si pentru angajatii tai atunci cand se misca printre mese. Poti adauga oglinzi pentru a oferi iluzia unui spatiu mai mare, dar si pentru a adauga o dimensiune interesanta;
- Alege culori neutre – culorile aprinse pot fi obositoare intr-o atmosfera ce promoveaza relaxare. De aceea, alege culori neutre, calmante pentru pereti si mobilier, putand in acest fel sa cultivi o zona in care oricine se poate destinde si se poate bucura de o ceasca de cafea excelenta;
- Foloseste inteligent luminile – iluminarea are un rol esential in prezentarea cafenelei, de aceea foloseste lumini ambientale, tehnice, dar si de accent pentru a scoate in evidenta frumusetea si a amplifica dimensiunea locului;
- Utilizeaza plante – plantele pot face un spatiu mai imbietor si mai cald, prin urmare pozitioneaza strategic cateva plante ce nu necesita o intretinere prea complicata;
- Adauga obiecte decorative – decoratiunile pot da o nota de personalitate locatiei tale, lucru ce se poate realiza usor cu ajutorul unor tablouri sau obiecte decorative care sa complimenteze tema aleasa.

11. Creeaza un meniu
Meniul trebuie sa reflecte viziunea si tema cafenelei tale. Nu trebuie doar sa te gandesti si sa implementezi optiunile de cafea si mancare, ci trebuie sa iei in considerare si formatul meniului, culoarea, dimensiunea, poze, dar si eventualele preturi.

Avand in vedere ca locatia pe care o vei deschide este o cafenea, va fi important sa te concentrezi cel mai mult pe varietatea de bauturi pe care le comercializezi, mancarea si gustarile avand un rol auxiliar.
De aceea va fi important sa creezi meniul astfel incat sa contina o gama larga de tipuri de cafea si un numar de optiuni gastronomice usor de produs si gestionat. Odata cu trecerea timpului si cu experienta acumulata, vei putea sa adaugi sau sa elimini repere in functie de preferintele personale si a clientilor tai.
Tinand cont ca administrezi o afacere, este esential sa te asiguri ca vei realiza un profit. Calculeaza cu grija si atentie fiecare produs in parte, care sunt costurile ingredientelor, costurile cu personalul si utilitatile care intra in producerea acestuia si adauga o marja de profit care sa te satisfaca, insa fara ca preturile finale sa depaseasca cu mult preturile concurentei.
12. Angajeaza personalul potrivit
Un business de succes incepe intotdeauna cu personalul. Experienta, dar si personalitatea vor avea o importanta aparte. Avand in vedere ca afacerea ta lucreaza in mod constant cu clientii, va fi necesar ca angajatii tai sa se comporte profesionist, dar si prietenos cu cei care iti vor calca pragul.
Atunci cand ii instruiesti, trebuie sa te asiguri ca acestia vor invata cum sa foloseasca corect aparatura specializata, dar si cum sa recunoasca profilele de gust.

Cafeaua a devenit in ziua de azi mai mult decat o bautura, fiind pentru multe persoane o pasiune, un hobby care trebuie experimentat cat mai des. In acest caz angajatii tai vor putea sa ofere informatii suplimentare atunci cand vor fi intrebati despre originea cafelei, timpul de prajire si alte elemente asemanatoare, dar si sa sugereze un anumit tip de cafea in functie de preferintele clientului.
Personalul potrivit va avea un flux de lucru eficient si te va ajuta semnificativ in activitatea de zi cu zi, de aceea asigura-te ca vei crea o atmosfera pozitiva, nu doar pentru bunastarea si randamentul acestora, ci si pentru a te bucura in fiecare zi de un mediu cat mai placut.
13. Realizeaza o strategie de marketing performanta
Marketing-ul este una dintre cele mai importante ramuri dintr-o firma. Indiferent de dimensiunea cafenelei tale sau de locatie, va fi esential sa dezvolti o strategie de promovare eficienta si sa iti construiesti brandul pentru a-ti face cunoscut coffee shop-ul si a atrage clienti.

Pentru a realiza acest lucru ai la dispozitie cateva optiuni, insa de cele mai multe ori va fi recomandat sa le implementezi pe toate:
· Social media
Platformele de socializare au devenit in ziua de azi principalul mod de a promova un business. In special cafenelele se pot bucura de o popularitate imensa pe Instagram, Facebook sau TikTok, mai ales daca optezi pentru Latte Art.
Poze, filmari, reels-uri care sa scoata in evidenta punctele tale forte vor fi necesare pentru a aduce in atentia publicului personalitatea si unicitatea cafenelei tale.
Poti face chiar tu aceste lucruri, insa de cele mai multe ori poate fi indicat sa colaborezi cu un social media manager, acesta stiind exact ce, cand si cum sa posteze pentru a maximiza eficienta postarilor.
· Website
Un site va putea sa ofere nu doar clientilor, ci si potentialilor parteneri mai multe detalii despre business-ul tau. Aici poti sa creezi un loc in care sa postezi imagini cu localul tau, meniul, localizarea pe harta si alte elemente asemanatoare care sa ajute consumatorii sa te cunoasca mai bine si sa te gaseasca usor.
· Creeaza un logo
Un logo te va ajuta sa fii mai usor de recunoscut si sa oferi clientilor un mod de a-ti asocia cafeneaua cu un simbol.
Acesta trebuie realizat astfel incat sa fie simplu de memorat, putand fi plasat nu doar pe vitrina si semnalul luminos, ci si pe cani sau paharele de hartie.

· Semnal luminos
Nu doar prezenta in mediul online este importanta. Un numar mare de clienti va trece cu siguranta prin zona in care te afli, de aceea va fi necesar sa instalezi un semnal luminos care sa reflecte denumirea si logo-ul cafenelei tale intr-o forma care poate fi vizualizata de la o distanta cat mai mare, atat pe timpul zilei, cat si atunci cand este intuneric sau conditiile meteorologice sunt inoportune.
14. Deschide cafeneaua
Dupa multe planificari si pregatiri, a venit in sfarsit momentul mult asteptat de a-ti deschide cafeneaua.
Acum ai oportunitatea de a fi propriul sef, sa te bucuri de o pasiune care iti poate aduce profit, dar si sa ai ocazia de a interactiona cu oameni interesanti.
Franciza cafenele
Deschiderea unei cafenele pe cont propriu poate fi de multe ori o idee buna, insa aceasta nu este singura optiune pe care o ai la dispozitie.

Prin deschiderea unei cafenele in franciza, vei avea oportunitatea de a comercializa produsele unui business deja bine stabilit pe piata, putand beneficia in acest fel de mai multe avantaje, cele mai importante fiind urmatoarele:
· Vei fi mult mai cunoscut
Fata de o cafenea obisnuita, al carei renume trebuie sa il cresti prin strategii puternice de marketing si promovare, o franciza beneficiaza de o notorietate mult mai mare pe piata.
De cele mai multe ori, consumatorii cunosc reputatia cafenelelor mari, de aceea nu vor ezita sa intre si sa achizitioneze ceea ce doresc.
O franciza ofera mai multa siguranta, incredere si o un standard de calitate ce nu poate fi redus, lucru ce se va reflecta in numarul mare de vanzari pe care le poti avea.

· Marketing performant
Promovarea unei cafenele obisnuite poate fi o investitie costisitoare, mai ales la inceput.
Numarul de strategii pe are le poti implementa este de asemenea limitat, de cele mai multe ori avand la dispozitie doar mediul online si semnalele luminoase din fata cafenelei.
O franciza are avantajul de a beneficia de marketing corporativ, cu o arie de acoperire mult mai mare si mai multe modalitati de promovare.
Atunci cand acestia lanseaza campanii publicitare de mari dimensiuni, vei lua si tu parte la ele, reusind in acest fel sa iti cresti numarul de clienti si profitul.

· Suport administrativ
In cazul in care nu cunosti exact tot ceea ce trebuie sa stii despre gestionarea unei cafenele, acestia te vor putea asista in cazul in care intampini probleme si te pot sfatui cum sa iti cresti performanta.
· Cost mai redus pentru materii prime si echipamente
Avand in vedere faptul ca o franciza are de cele mai multe ori un numar mare de locatii, vei putea beneficia de echipamente profesionale la preturi mai mici decat in cazul in care le-ai cumpara din alta parte, dar si de materii prime necesare pentru activitatile zilnice.
O franciza poate fi o alternativa excelenta, insa va fi necesar sa cercetezi cu atentie tot ceea ce presupune un astfel de business si ce obligatii ai fata de compania mama.

Cafenea mobila
O cafenea mobila poate fi o solutie ingenioasa daca doresti sa intri in aceasta lume, mai ales din cauza faptului ca nu necesita o investitie mare precum una obisnuita.
Acest concept a devenit popular atat la nivel global, cat si in Romania, lucru ce se datoreaza faptului ca poti sa oferi clientilor cafea de calitate si sa ai un control mai bun asupra locatiei, al orarului, dar asupra numarului de angajati, de cele mai multe ori 1 sau 2 persoane fiind de ajuns.
O cafenea mobila este o rulota sau un vehicul asemanator, ce contine tot ceea ce este necesar pentru producerea si servirea cafelei si a altor produse alimentare.

Investitia nu va fi foarte mare, fiind necesara achizitionarea unei rulote, amenajarea, echiparea ei cu aparatura specializata plus alte elemente si a materiilor prime utilizate.
Vei avea nevoie de asemenea si de un vehicul pentru a te ajuta sa o deplasezi in diferite locatii, acesta fiind un mod excelent de a-ti muta business-ul exact acolo unde vei intampina cel mai mare numar de clienti.
Trebuie sa ai in vedere licentele si autorizatiile de functionare din zona pentru a putea comercializa fara nicio problema din punct de vedere legal.
O cafenea mobila poate fi o alternativa foarte buna la cafenelele traditionale, nefiind necesar un cost initial atat de mare si iti va oferi avantajul de a-ti muta afacerea la diferite evenimente, targuri sau zone populate, reusind in acest fel sa iti maximizezi profiturile cu o investitie minima.
Indiferent de motivul pe care l-ai ales la inceput de drum, o cafenea poate fi unul dintre cele mai satisfacatoare business-uri, fiind un mod in care te poti bucura in fiecare zi de mai multa libertate si de o cafea de cea mai buna calitate pe care sa o imparti cu toti clientii tai.