Stii ca exista peste 100 de specii de cafea, dar Arabica si Robusta sunt cele mai faimoase si consumate in randul pasionatilor de cafea? Dar, ce diferente exista intre cele doua tipuri de boabe si oare chiar conteaza cu adevarat ce soi de cafea bei la primele ore ale diminetii?
Haideti sa aruncam o privire mai atenta la aceste doua tipuri de cafea si sa vedem care sunt caracteristicile care le fac unice in lumea cafelei.
Cafea Arabica si cafeaua Robusta

Iata cateva detalii importante despre cele doua soiuri de cafea.
Boabele de cafea Arabica au o forma ovaloida si plata. Gustul lor este mai dulce, mai usor si mai fin. In plus, contin mai multe uleiuri si poarta mai multe arome fructate, dulci. Cafeaua Arabica totalizeaza circa 75% din toata cafeaua de pe piata mondiala si, in general, are un pret de achizitie mai mare.
In contrast, boabele de cafea Robusta au o forma usor mai mica si mai rotunda, un gust mai puternic, amarui. Pentru ca au mai putine uleiuri volatile, aromele lor sunt deseori naturale, pamantesti, un pic grele. Procentul lor pe piata cafelei este de 25%, iar pretul lor este in general mai mic, comparativ cu boabele de cafea Arabica.
Cultivarea boabelor de cafea Arabica si Robusta
Arabica este considerata pe scara larga cel mai popular soi de cafea in randul bautorilor, in special pentru ca gustul sau este mai fin, mai placut, mai usor de acceptat de consumatori. America Latina, in special Brazilia, este in prezent cea mai mare producatoare de cafea Arabica. Cat despre Robusta, Vietnamul este cel care detine aici suprematia.

Aceste boabe de cafea sunt cultivate de obicei la o altitudine mai mare, sunt mai vulnerabile la daunatori si mai dificil de intretinut si recoltat. Plantele cu o inaltime de circa 4.5 metri, cu un randament scazut.
Cafeaua Robusta este mai putin cunoscuta si consumata, in comparatie cu boabele de cafea Arabica, iar acest lucru se intampla din cauza gustului lor mai amar. Plantele de Arabica sunt cultivate la o altitudine mai joasa, in general in Africa, Indonezia, Vietnam. Sunt mai usor de cultivat si mai rezistente. Cresc pana la 6 metri si au nevoie de mai putina intretinere. In plus, au un randament mai bun si sunt mai eficiente.
Cofeina, antioxidanti si zaharuri
Boabele de cafea Robusta contin mai multa cofeina decat Arabica – au 2.7% continut de cofeina, in contrast cu 1.5% cat au boabele de Arabica. Apoi, boabele de cafea Arabica au mai multe lipide si o cantitate de zaharuri naturale aproape dubla fata de Robusta. Acest lucru determina si o diferenta de gust intre cele doua soiuri.

Preturi Arabica si Robusta
In piata, cafeaua Arabica este mai scumpa decat Robusta din cauza dificultatilor de crestere si recoltare, dar si din cauza cererii mondiale mai mare. Cu toate astea, si Robusta isi are locul sau special in lumea cafelei. In multe bauturi espresso italienesti, cele doua tipuri de boabe de cafea sunt utilizate in combinatie. Boabele de cafea Robusta sunt aproape exclusiv folosite in productia de cafea instant.
Concluzie
Atat cafeaua Robusta, cat si Arabica, aduc ceva unic in lumea incredibila a cafelei. Daca esti un iubitor de cafea caruia ii place sa experimenteze, atunci merita sa acorzi sanse egale ambelor soiuri.