Poate ca s-a intamplat sa bei o ceasca de cafea verde la o cafenea sau un prieten ti-a povestit despre ea. Indiferent de cum a fost prima interactiune pe care ai avut-o cu aceasta cafea similara cu ceaiul, trebuie sa stii ca ea este o alternativa gustoasa si potential mai sanatoasa comparativ cu bautura clasica de cafea. Chiar daca iti va lua mai mult timp sa o prepari acasa, nu este dificil sa reusesti sa obtii o ceasca delicioasa.
Vrei sa experimentezi reteta de cafea verde acasa?
Sau vrei sa-ti imbunatatesti metoda de preparare pentru cafea verde?
Urmatoarele sfaturi iti pot fi de ajutor.
Ce este cafeaua verde?
Mediatizata pentru prima data in emisiunea televizata a lui Dr Oz, in anul 2012, cafeaua neagra este o bautura usor cofeinizata, obtinuta din boabe de cafea verzi si prajite. O ceasca de cafea verde contine circa 20 mg de cofeina, mult mai putin in comparatie cu o ceasca de cafea neagra clasica, ce are circa 100 mg de cofeina. In plus, cafeaua verde are o aroma interesanta si te duce putin cu gandul la ceaiul verde.
Ce beneficii ofera cafeaua verde?
Conform studiilor, consumul de cafea poate stimula metabolismul si scaderea in greutate. Cercetatorii considera ca acest lucru se datoreaza unui anumit acid clorogenic, care poate functiona prin limitarea glicemiei ce poate ramane in fluxul sanguin, ceea ce impiedica organismul sa absoarba toate zaharurile si carbohidratii din alimentele pe care le consumi.
In timpul procesului de prajire a cafelei, cea mai mare parte a acestui acid este arsa, ceea ce poate limita efectele de pierdere in greutate ale cafelei standard. Pe de alta parte, boabele de cafea neprajite contin inca toti acizii clorogenici originali. Din acest motiv, cafeaua verde este considerata de multe persoane deosebit de buna pentru metabolism (dieta in care este consumata in timpul mesei ori dupa masa).
Aceste beneficii nu au o dovada stiintifica, insa cafeaua verde are o aroma deosebita si un continut mai mic de cofeina. Daca vrei sa reduci aportul de cofeina sau sa-ti energizezi diminetile, poti experimenta gustul cafelei verzi.
Cum faci cafea verde acasa?
E destul de simplu. Urmeaza aceste 5 etape.
Ai nevoie de:
– boabe intregi de cafea verde
– apa filtrata
Necesar echipamente:
– recipient
– aragaz/ plita
– cratita
– filtru din metal, hartie sau panza
1. Inmoaie
Prima data, trebuie sa inmoi boabele de cafea verde peste noapte. Foloseste cam o lingura cu varf de boabe de cafea la o cana cu apa. Apa va incepe imediat sa capete o nuanta verzuie, dar las-o exact asa pe masa.
2. Fierbe
Pentru prepararea propriu-zisa, toarna boabele si apa in care au stat boabele intr-o cratita. Lasa lichidul sa dea in clocot, dupa care trebuie sa reduci focul. Mai lasa cratita pe foc inca 15 minute.
3. Lasa la racit
Lichidul va fi acum aromat si … verde. Stinge focul si lasa-l sa se raceasca.
4. Filtreaza
Cand cafeaua s-a racit complet, toarn-o printr-un filtru. Poti folosi orice tip de filtru pe care il ai la indemana – metalic, hartie, din panza. E important de stiut ca filtrul pe care il folosesti poate modifica usor aroma cafelei.
5. Gusta
In urma procesului de mai sus vei obtine o cafea verde foarte concentrata. O poti bea exact asa, diluata cu apa sau poti adauga miere ori zahar, in functie de preferinte. Cafeaua verde suplimentara trebuie pastrata intr-un recipient etans, in frigider. Fie ca vrei sa mai renunti la cofeina, fie ca vrei sa slabesti sau pur si simplu esti tentat sa experimentezi o bautura noua, cafeaua verde poate fi o minunata optiune. Usor de preparat acasa, cu un gust unic, nu ne-am mira ca aceasta cafea verde sa devina bautura ta preferata intr-un timp scurt.