Daca ti s-a defectat rasnita sau nu ai niciuna in casa pentru ca obisnuiesti sa cumperi doar cafea macinata, insa la un moment dat constati ca trebuie sa trebuie sa gasesti o idee ingenioasa ca sa te poti bucura de singura cafea boabe pe care o ai la indemana, iata cateva sugestii.
4 Metode neconventionale pentru a macina cafeaua cand nu ai rasnita
1. Foloseste blenderul
Ai un blender pentru smoothie si shake-uri? Poti sa-l folosesti si pentru a macina cafeaua instant, din ratiuni de comoditate, atunci cand nu ai la indemana o rasnita dedicata. Pentru a evita ca bautura sa devina amara, foloseste functia de pulsare a blenderului. Acest lucru impiedica lamele sa incinga uleiurile din boabe si sa le adauge o aroma neplacuta. Desi blenderul este util pentru a macina cafeaua cand nu ai la indemana o rasnita, trebuie sa stii ca gradul de finete nu va fi atat de mare si este posibil ca bautura sa aiba o aroma diferita decat de obicei.
2. Rasnita de macinat condimente
O astfel de rasnita este gandita pentru macinarea scortisoarei, nucsoarei, piperului etc. Pentru ca este prevazuta cu lame puternice, ea este un inlocuitor excelent pentru rasnita de cafea. Macinatorul pentru condimente poate fi motorizat sau cu actionare manuala. Desi functioneaza foarte bine pentru macinarea cafelei, din pacate aceasta rasnita poate transfera reziduurile mirodeniilor macinate anterior, cafelei utilizate.
3. Foloseste mojarul pentru macinarea cafelei
Aceasta metoda este destul de consumatoare de timp si efort, insa a fost utilizata de secole inainte de aparitia rasnitelor moderne. Mojarul s-a folosit mult timp pentru macinarea condimentelor, semintelor si chiar a carnurilor.
Avantajul acestei tehnici este ca aroma cafelei va fi intensa, iar boabele se pot macina foarte fin. Desi orice mojar este bun, cel din ceramica sau dintr-un material mai putin poros nu va adauga amaraciune cafelei. In schimb, cel din lemn poate absorbi uleiurile din cafea si poate influenta aromele condimentelor macinate ulterior in acelasi recipient.
4. Foloseste ciocanul
Aceasta metoda este mai putin conventionala, insa poate fi o solutie atunci cand ai doar boabe de cafea la indemana si nicio rasnita sau alte instrumente de macinat. Este o metoda oarecum brutala, dar daca esti topit dupa o ceasca de cofeina si nu ai alta varianta, ciocanul sau batatorul de carne functioneaza.
Ai nevoie de o punga ziplock, o suprafata dura, plana si un ciocan de carne. Inchide punga si aseaza-o pe suprafata dura. Loveste boabele pana cand acestea sunt foarte bine macinate. Daca e nevoie, poti sa intorci si sa rotesti punga.
Din pacate, aceasta metoda de zdrobire a boabelor are unele dezavantaje. In primul rand, macinarea nu este uniforma. Pentru ca vor fi bucati de dimensiuni variate, cafeaua va avea o aroma diferita. In plus, e nevoie de timp si ceva efort, iar in final rezultatul nu va fi atat de bun ca in cazul mojarului. Totusi, daca optezi pentru aceasta metoda, pune cate o cantitate mica de cafea in punga ziplock, pentru o macinare mai eficienta.
Este necesara macinarea boabelor de cafea?
Macinarea boabelor este recomandata pentru ca astfel se elibereaza mai multe uleiuri ale cafelei in apa, atunci cand prepari bautura. De asemenea, trebuie sa stii ca macinarea expune uleiurile la aer, ceea ce determina evaporarea lor intr-un timp mai scurt. Din aceasta cauza, este recomandat sa macini doar cantitatea de cafea de care ai nevoie pentru a prepara o cana de bautura. Chiar daca pare tentant sa macini o cantitate mai mare de boabe, pentru ca depui mai putin efort, acest lucru va compromite prospetimea cafelei.
In concluzie
Fie ca detii sau nu o rasnita de cafea, la un moment dat te poti gasi in situatia de a fi nevoit sa zdrobesti boabele de cafea in mod neconventional. Asa cum am aratat mai sus, exista alternative, cu instrumente de bucatarie obisnuite, pentru a duce operatiunea la bun sfarsit.
Dintre toate, mojarul de bucatarie din ceramica este cel mai eficient pentru obtinerea unei granulatii uniforme si in cele din urma pentru prepararea unei cesti de cafea foarte aromate.