Pe TikTok, Instagram si Facebook este o intreaga nebunie legata de provocarea prepararii cafelei dalgona, o bautura aparent inovatoare, dar care, in realitate, isi are inceputurile pe strazile din Coreea de Sud, in anii ’70 – ’80.
Popularitatea cafelei dalgona a crescut furtunos din ianuarie, atunci cand actorul coreean Jung II-Woo a adus in atentia publicului aceasta bautura uitata pe strazile Coreei. In continuare, pe retele de socializare au explodat fotografiile celor care au accepta provocarea de a prepara acasa aceasta cafea.
Reteta pentru cafea dalgona e simpla
Prima data amesteci doua linguri de cafea instant sau pulbere espresso, cu doua linguri de zahar si doua linguri de apa foarte fierbinte. Unii folosesc un mixer de mana, in timp ce altii folosesc o lingura, agitand constant mixul pana cand nuanta trece de la maro la bej si capata o textura groasa, spumoasa. In final, amestecul se aseaza peste un pahar cu lapte cald sau rece.
Rezultatul?
O cafea dulce cu mult lapte.
Cafea Dalgona: mic istoric
Totusi, putini stiu ca dalgona (ppopgi in coreeana), se traduce prin “honeycomb toffee” sau “cafea fagure”. Pentru multi coreeni, dalgona starneste amintiri puternice despre meniurile stradale atat de populare in copilarie.
Bautura a fost foarte faimoasa in Coreea de Sud in anii ’70 – ’80, inainte ca lantul american fast-food McDonald’s sa-si faca aparitia in tara (in 1988). A aparut dupa razboiul din Coreea, intre anii 1950 si 1953, cand personalul armatei americane a inchis cofetariile locale pentru copii. Parintii, pentru ca nu puteau sa economiseasca bani pentru a le cumpara copiilor dulciuri, au inventat propriile versiuni acasa.
Dalgona se obtinea prin amestecarea zaharului cu apa si fierberea acestuia pana cand apa devenea putin aurie. Apoi, se adauga bicarbonat de sodiu. Amestecul se descompune si elibereaza dioxid de carbon. Zaharul lichidizat se inmoaie, se intareste si devine crocant.
Dalgona, in varianta pe care o gasesti in locatiile stradale din Coreea de Sud, seamana cu niste acadele mari, avand forma de inima, stea sau alt design simplu, usor apasat la mijloc. Ideea e sa mananci dalgona din exterior, fara sa rupi forma din mijloc.
Coreenii au aceleasi amintiri dragi legate de dalgona, asa ca mai multe comercianti s-au gandit sa gaseasca o varianta sub forma unei bauturi. Asa a aparut cafeaua dalgona.
Dar, dalgona nu este un caramel, doar dulce. Initial gustul sau este dulce, dupa care devine amarui. De aceea, este perechea perfecta pentru ceaiul cu lapte.
Coreenii sunt de parere ca fiecare cultura are propriul tipar de ceai cu lapte. In UK exista cuburile de zahar, in Taiwan se foloseste siropul, iar in Coreea, dalgona.
Cafea dalgona: Reteta originala
In localurile din Coreea, dalgona se prepara astfel. Pregatesti un pahar inalt cu lapte inghetat, apoi adaugi o concentratie puternica de ceai sau cafea Assam, pe langa peretii paharului, ca sa se formeze niste dungi estetice frumoase. Inainte ca bautura sa fie servita, se completeaza cu o lingurita de dalgona zdrobita. Clientii asteapta circa 6 minute pentru ca dalgona sa se topeasca si sa se prabuseasca in pahar, dupa care pot sa-si savureze bautura.
Provocarea lansata pe retelele de socializare de a prepara cafea dalgona la domiciliu, a inceput in ianuarie 2020, cand actorul coreean Jung II-woo le-a aratat fanilor cum prepara aceasta bautura, in cadrul unei aparitii televizate. Reteta sa era putin modificata, cu mix de cafea instant, zahar si apa, agitate pana cand se obtine o spuma densa.
Avand in vedere restrictiile de calatorie din prezent, putini sunt cei care se pot incumeta sa ajunga la Seul sa guste adevarata cafea dalgona. In schimb, ramane provocarea lui Jung II-Woo, in versiune simplificata.