Te-ai plictisit de aceeasi aroma monotona a cafelei care te cuprinde in fiecare zi? Nu cumva esti in cautarea unui amantlac cremos, decadent si inovator, care sa-ti seduca si sa-ti condimenteze gusturile, la ceas rece de iarna?
Ai ajuns in locul potrivit.
Am adunat aici 4 retete de iarna pe baza de cafea; 4 combinatii care vor adauga un strop de originalitate in ceasca ta de cafea.
Uita de reteta clasica si lasa-te purtat(a) de noi senzatii care ar putea deveni usor favoritele tale.
4 Retete de cafea pe care trebuie sa le experimentezi iarna asta
1. „Zapada care se topeste”
Cafeaua, laptele si cacaoa creaza noi variatii pe teme de iarna: iata o bautura fierbinte, intensa, indulcita cu o nota aromata de trestie de zahar si racorita usor cu un strat de zapada din lapte fin. Surpriza care sta in spatele acestei retete este contrastul neobisnuit intre cald si rece.
Ingrediente:
Pentru a prepara aceasta bautura energizanta si calduroasa de iarna ai nevoie de:
- 2 linguri de espresso (circa 20 – 25ml),
- 2 lingurite de zahar nerafinat de trestie,
- 4 lingurite de lapte dulce,
- circa 3 grame de cacao,
- 2 linguri de lapte degresat.
Pasi de urmat:
- Pregatiti espresso intr-o ceasca mica
- In vasul de spumare, combinati zaharul din trestie, laptele integral si circa 1 gram de cacao. Incalziti amestecul usor cu ajutorul espressorului.
- Turnati espresso peste amestecul incalzit si amestecati putin, miscand vasul de spumare cu o miscare circulara. Puneti in pahar.
- Spumati laptele degresat in dispozitivul de spumare si adaugati-l deasupra bauturii din pahar.
- Decorati cu un praf fin de cacao si savurati.
2. Cafea condimentata de iarna
Poate parea o ceasca de cafea obisnuita. Dar nu este asa. Da, crema din smantana poate fi optionala. Dar, este un must. Taria aromei isi are secretul in condimentele exotice. Kahlua este optional, dar iti sugeram sa nu renunti la el.

Imbracata intr-o crema delicioasa, presarata cu scortisoara si cacao, aceasta cafea condimentata pentru sezonul rece este pur si simplu incredibila. In circa 25 de minute poti prepara 6 cesti, pentru tine si inca 5 prieteni alaturi de care vrei sa depeni povesti frumoase la gura semineului.
Ingrediente:
- o jumatate de cana crema de smantana
- un sfert de cana de cafea boabe
- 10 pastai de cardamom zdrobite
- 2 stele de anason
- 500 ml apa
- 1/3 cana de zahar pudra
- o jumatate de cana de lichior Kahlua
- 1/3 cana de zahar brun
- 1 lingura de cacao indulcita
- 1 lingurita de scortisoara pudra
Instructiuni de preparare:
– Racoriti crema de smantana
– Intr-un vas smestecati boabele de cafea, cardamomul, anasonul stelat si un sfert din apa. Incalziti pe flacara mica pana cand lichidul se reduce la jumatate.
– Intre timp, bateti smantana cu accesoriul tel la viteza mediu – inalt, timp de 90 – 120 secunde. Adaugati zaharul si bateti pana cand se formeaza varfuri ferme (circa 2 – 3 minute).
– Cerneti cafeaua pentru a elimina partile solide.
Amestecati cu lichiorul Kahlua si zaharul brun. Impartiti bautura obtinuta in 6 portii. Asezati deasupra un strat de crema si presarati cu cacao si scortisoara.
3. Irish Coffee
Cand vine vorba despre bauturi din cafea in sezonul rece, Irish Coffee nu trebuie sa lipseasca de pe lista. Acest preparat alcoolic premium face ca o seara rece de iarna sa devina dintr-o data mai fierbinte si mai confortabila. Indiferent daca vrei ceva deosebit pentru serile de Craciun sau pur si simplu vrei sa inchei apoteotic o zi friguroasa de iarna, gustul Irish Coffee ti se va parea divin.
Ingrediente:
- 1/3 parti zahar Demerara (brun nerafinat) si Muscavado
- o parte whiskey
- o parte crema de smantana
- 3 parti cafea espresso prajita
- o pastaie de vanilie sau scortisoara
- nucsoara proaspata rasa
Instructiuni de preparare:
– Dizolva doua parti de zahar Demerara si 1 parte zahar Muscavado brut in 3 parti de apa clocotita. Vei obtine un sirop.
– Amesteca acest sirop cu Whiskey, intr-un pahar cald.
– Bate usor crema rece pana cand incepe sa se infoaie.
– Fa un shot de cafea in espressor.
– Reincarca espressorul si prepara un al doilea shot.
– Toarna frisca peste cafea, cu dosul lingurii, astfel incat sa pluteasca deasupra.
– Garniseste cu o pastaie de vanilie taiata sau cu un baton de scortisoara. Impodobeste cu praf de nucsoara proaspat macinata.
4. Cafea cu menta
Pune mana pe lichiorul de menta. Combina-l cu niste cafea si adauga crema de cacao. Iata o reteta festiva, extrem de intensa si aromata. Pentru ca… menta.

Merita sa gusti. Decoreaza cu frunze de menta ca sa-ti impresionezi invitatii si mai tare.
Ingrediente pentru 4 – 6 cesti
- 4 cesti de cafea tare si proaspata
- 1 ceasca lichior de menta
- 3/ 4 cesti crema de cacao
- 1/2 smantana crema
- frisca pentru servire
- frunze de menta si acadele baston pentru servire
Instructiuni de preparare:
– Mixati cafeaua, lichiorul de menta si crema de cacao intr-o cratita. Incalziti pe foc mediu. Adaugati smantana crema inainte de servire.
Garnisiti cu frisca, frunza de menta proaspete si acadele baston.
La final
Unul din secretele retetelor de cafea pe timp de iarna este condimentarea. Deschide-ti apetitul pentru experimente si adauga in cafea:
- scortisoara
- nucsoara
- cuisoare
- vanilie
- cacao
- cardamom
- stele de anason
Ridica-te din asternutul cald in racoarea diminetii, pune o patura pe tine si bucura-te de o ceasca de cafea, imbracata intr-un nou gust. Alternativ, aduna-ti prietenii si transforma o dupa amiaza de iarna intr-una festiva, in compania unor cesti cu bautura senzationala de cafea.
Enjoy!