Cafeaua neagra este cafeaua pura. Nu are aditivi – lapte, crema, zahar sau indulcitori. Este modulin care cafeaua a fost menita pentru a fi savurata, atunci cand arabii au cultivat-o pentru prima data si au inceput sa o consume. Nu au adaugat nici lapte, nici zahar.
Cafeaua turceasca, o varianta apropiata a cafelei arabice originale, este un fel de cafea neagra, asa ca daca te-ai intalnit pana acum cu ea, stii care este savoarea ei. Qahwa este o alta bautura incredibil de puternica ce trimite cu gandul la cafeaua neagra. Ea este preparata in special in partile Yemenului, unde se afla cele mai indepartate radacini ale cafelei.
Un al tip de cafea neagra irezistibila este cea Cold Brew, cu gheata. Daca esti un adept al cafelei dulci si cremoase, s-ar putea sa inclini sprancenele la aceasta noua provocare, dar merita sa incerci.
Cafeaua neagra are o multime de beneficii
Daca incepi sa-i dai de gust, s-ar putea sa descoperi ca este chiar mai placuta decat cea pe care o consumi in prezent.

- Cafeaua neagra are 0 calorii
- Vei evita laptele care contine grasimi si zahar
- Vei invata sa te bucuri de un gust brut si intens
- Vei deprinde abilitatea de a identifica notele subtile de aroma, din diferite tipuri de cafea
- Vei putea sa te bucuri de gustul unei cafelei puternice cum ar fi espresso sau qahwa
- Vei deveni un connoisseur al cafelei
Cum sa bei cafea neagra?
1. Elimina zaharul
Poate ca acest lucru ti se pare destul de complicat daca esti obisnuit(a) cu variantele rafinate (dulci si cremoase). Dar este un pas esential. Daca nu incepi sa scapi de zahar, nu te vei putea bucura cu adevarat de gustul brut si intens al cafelei negre.
Cel mai bine este sa renunti complet la zahar. Prin urmare, data viitoare cand bei cafea, nu mai pune zahar. Daca simti nevoia, poti sa adaugi crema sau lapte, miere sau sirop de artar.
Daca pana acum obisnuiai sa bei cafeaua foarte dulce, incearca sa renunti treptat la zahar (putin cate putin).
2. Renunta la crema si lapte
Daca ai reusit sa renunti la zahar, urmeaza misiunea numarul 2: crema si laptele. Poti proceda la fel ca si in cazul zaharului. Pune cat mai putin lapte, pana cand cafeaua va deveni din ce in ce mai neagra si te vei obisnui cu gustul cafelei pure.
3. Bea cafea rece
Daca pur si simplu nu poti tolera intensitatea cafelei negre, dar iti place cafeaua rece, incearca Cold Brew Coffee. Aceasta este mai putin amara decat cafeaua fierbinte.
4. Experimenteaza diferite retete de cafea neagra
Da uitarii cafeaua ieftina de la aprozar si indreapta-ti curiozitatea spre o cafea exotica, de calitate. In functie de modul in care boabele sunt prajite, cafeaua poate avea un gust diferit. Apoi, provenienta cafelei poate seta o alta aroma. Unele soiuri sunt fructate, altele ciocolatii, altele cu iz de nuci etc.

5. Prepara cafeaua in mod corect
Nu conteaza ce metoda de preparare alegi – presa, espressor etc. Important este sa tii cont de cantitatile necesare de apa si cafea, precum si de temperatura de preparare (intre 91 si 96 grade Celsius, in mod ideal).
6. Macina cafeaua acasa
Pentru a obtine cel mai original gust al cafelei, cumpara boabe de cafea si macina-le acasa, inainte de prepararea bauturii. Cafeaua incepe sa-si piarda din aroma treptat, din momentul in care este macinata. De aceea, este de preferat sa o macini acasa, ca sa nu pierzi ce-i mai bun din ea.
Invata sa iubesti cafeaua neagra
Cafeaua neagra este o adevarata little black dress in lumea mare a bauturilor; perfecta in circumstante simple sau sofisticate.
De ce sa nu petreci timp in compania ei?
Indrazneste sa-ti apropii buzele de intensitatea ei exotica si ti se va dezvalui in adevarata ei splendoare. Fiecare boaba mica, aleasa, recoltata, prelucrata, prajita; la tine in bucatarie, mirosind atat de bine. Mda, acesta poate fi micul tau lux din fiecare zi.