Daca esti indragostit(a) de aroma irezistibila a cafelei, aceste lucruri amuzante si interesante iti vor valida pasiunea pentru mica ta indulgenta din fiecare dimineata.
Pentru foarte multe persoane, cafeaua a devenit motivul de a se ridica din pat, la primele ore ale diminetii. Mirosul bland si concentrat al boabelor de cafea ne convinge cumva sa iertam alarma care ne-a dat desteptarea. In mod oficial, ziua poate incepe dupa ce am sorbit cu nesat din cana cu licoarea minune.
Cafeaua are o istorie colorata, cu radacini adanc implantate in vremurile apuse. Iata 6 fapte amuzante despre cafeaua din ceasca ta, din fiecare dimineata.
1. O legenda plina de umor
Legenda spune ca un pastor etiopian, pe nume Kaldi, a descoperit planta cafelei in jurul anului 850 d.Hr. Caprele sale au devenit dintr-o data nebun de energice dupa ce s-au napustit asupra unei tufe cu fructe rosii. Kaldi a gustat si el din acele fructe.
Plin de entuziasm, le-a dus unui calugar islamic, care insa le-a dezaprobat total si le-a aruncat in foc. Imediat, cei din jur au fost cuprinsi de savoarea si mirosul cafelei delicioase pe care le cunoastem si noi preabine. Mai multi etiopieni au decis sa ia boabele din foc, le-au racit, le-au pisat, le-au dizolvat in apa calda si …. Voila! Asa s-a nascut prima ceasca de cafea din lume. Hooray!
2. Rutina curioasa a consumului de cafea
Se spune ca binecunoscutul scriitor, Voltaire, obisnuia sa bea 40 – 50 de cani cu ciocolata si cafea, in fiecare zi. Cu toate ca ratia este peste aportul zilnic sugerat de specialisti, scriitorul a avut o viata lunga si a murit la 83 de ani.
Presedintele SUA, Theodor Roosevelt a fost si el un mare pasionat si bautor de cafea. Multi pretind ca el obisnuia sa consume 3.5 litri de cafea pe zi. Roosevelt a murit la 60 de ani, din cauza unui cheag de sange care a migrat de la picior in plamani.
Despre Beethoven nu se stie exact cate cesti de cafea consuma zilnic, dar povestea umoristica legata de acest mare compozitor este ca el reusea performanta de a numara exact 60 de boabe de cafea per portie. Fix 60. Hm…
3. Cafeaua a fost muza pentru Bach
Marele compozitor Johann Sebastian Bach a dedicat o melodie acestei bauturi atat de controversate. “Cantata Cafelei”, cum o numise Bach, era in esenta o expunere a dialogului dintre un tata si o fiica.
Intriga? Cafeaua.
Tatal o acuza pe fata ca bea prea multa cafea si de aceea nu are un iubit. Ea insa ar fi fost atat de trista fara cafea, incat s-ar fi simtit ca o “bucata uscata de capra fripta”. Uhhh!
In cele din urma, ea decide sa-l amageasca pe tatal sau ca va renunta la cafea. In timp ce el ii cauta petitori, ea le spune in secret ca cel care ii va deveni sot va trebui sa o lase sa bea cafea daca doreste sa se insoare cu ea.
4. Unii au incercat sa o interzica
Prima tentativa de interdictie a cafelei a avut loc la Mecca, in jurul anului 1511, atunci cand guvernatorul a ajuns la concluzia ca aceasta bautura incurajeaza oamenii sa piarda vremea si sa ticluiasca planuri pentru a-l detrona. In 1524, ordinul a fost abrogat si oamenii au inceput din nou sa se rasfete in bratele cafelei.
Dar, aceasta nu a fost singura incercare de a interzice cafeaua. Conform unei legende, in anul 1600, clericii italieni au incercat sa puna cafeaua pe lista bauturilor interzise, deoarece credeau ca ea are efecte secundare, potential “satanice”. Cu toate acestea, Papa Clement al VIII-lea a fost un adept al cafelei, asa ca el a decis ca aceasta bautura sa fie ridicata in slavi, nu trimisa in gheena iadului.
Au existat si alte interdictii ocazionale in unele regiuni ale Imperiului Otoman, iar una din cele mai serioase a fost in anul 1633, cand sultanul Murad al IV-lea a decis ca toti cei care consuma cafea in public sa fie condamnati la moarte.
Cafeaua a fost interzisa la un moment dat in Suedia din cauza speculatiilor legate de efectele sale negative asupra sanatatii, iar in Prusia regele a interzis-o pentru ca dorea ca oamenii sai sa consume mai multa bere.
5. Bautura miracol pentru sotiile fericite
Pana la sfarsitul secolului al XV-lea, cafenelele s-au raspandit peste tot in Constantinopolul din Turcia de azi. Bautura energizanta se lipise atat de mult de cultura turceasca, incat una din legende relateaza ca exista o lege care ii oferea oricarei femei posibilitatea de a divorta de sotul sau, daca el neglija sa-i ofere o anumita cantitate de cafea.
6. Preferi espresso pentru ca este mai concentrat? Ntz, ntz!
Poate ca uneori preferi sa bei un shot de espresso pentru ca ai impresia ca este mai concentrat. Dar, acest lucru nu este adevarat. Conform studiilor, intr-o ceasca de 28 de grame exista doar 64 mg de cofeina, in timp ce o ceasca de cafea preparata traditional contine 95 mg de cofeina.
La final
Cu toate ca de-a lungul timpului cafeaua a dat nastere unor glumite pe seama faptului ca poate provoca dependenta, adevarul este ca ea ofera mai multe beneficii pentru sanatate.
Ce se afla de fapt in spatele acestei bauturi care ne face sa prindem viata si ne energizeaza pana in maduva oaselor? Este vorba doar despre cofeina sau exista si alte proprietati care o fac sa fie unica pentru multi dintre noi?
Aceasta este doar prima pagina a unui minunat jurnal al cafelei. Va invitam si data viitoare sa ne insotiti virtual pasii pentru a descoperi pe indelete savoarea inconfundabila a celei mai iubite bauturi energizante de pe Mapamond.