De cand stai acasa din cauza circumstantelor create de pandemia COVID-19, ai inceput sa simti acut dezamagirea unei cafele slabe, fara aroma. Desi ai incercat mai multe variante, iti este foarte clar ca nu-l vei putea egala pe senzationalul barista de la cafeneaua din colt, unde iti petreceai pauzele de la birou. Pana ca lucrurile sa revina la normal, sa poti din nou sa gusti intens savoarea unei cafele fara niciun cusur, preparata cu talent de un expert, iti aratam cateva trucuri pentru a obtine o cafea tare acasa la tine.
Cofeina si aroma
In primul rand trebuie sa stii ca exista doua moduri in care o cafea poate fi puternica:
– nivelul de cofeina
– aroma.
Cu toate ca aceste doua elemente sunt interdependente pentru o cafea reusita, ar trebui sa te gandesti daca inclini mai mult spre o aroma mai puternica sau un continut mai mare de cofeina.
Vrei sa faci o cafea tare? Tine cont de aceste lucruri
1. Alege cu atentie boabele de cafea
Cele mai bune boabe de cafea sunt determinate de tipul de cafea si nivelul de prajire. Pentru a obtine o cafea tare, ar trebui sa ai la indemana o cafea buna si prajita corespunzator.
Tipuri de boabe de cafea
Exista doua varietati majore de boabe de cafea:
- Arabica
- Robusta
Boabele de Arabica sunt in general mai scumpe si mai dificil de cultivat, insa dau cea mai buna aroma, cu un nivel bitterness minim. Cat priveste boabele Robusta, acestea contin mai multa cofeina, dar au o aroma mai putin placuta, mai amara. Prin urmare, daca vrei sa obtii o cafea tare, cu o aroma interesanta, foloseste boabe de cafea 100% Arabica.
Daca insa prioritatea ta este continutul de cofeina, atunci foloseste un mix de boabe Arabica aromate si Robusta, bogate in cofeina. Boabele Robusta contin de doua ori mai multa cofeina, asa ca ceasca de cafea pe care o vei prepara va fi mai tare. Totusi, retine si faptul ca boabele Robusta sunt un pic mai amare, ceea ce ar putea duce la estomparea aromei.
De exemplu, daca prepari o cafea tare cu arome discrete de fructe, ierburi si flori, cel mai probabil acestea se vor pierde.
Nivelul de prajire
Daca vrei sa experimentezi o cafea cu aroma puternica, atunci cauta boabe de culoare inchisa. Acestea sunt de obicei stralucitoare, negre, imbracate in uleiuri naturale; au fost prajite pentru mai mult timp si au o aroma indrazneata, scaldata in fum.
Pe de alta parte, daca vrei o cafea cu un nivel crescut de cofeina, insa nu iti place varianta amara, incearca un lucru: cumpara cafea boabe prajita sumar, care are un pic mai multa cofeina in raport cu volumul sau.
2. Fii atent la gradul de macinare
Cafeaua macinata grosier se poate dovedi lipsita de aroma si slaba. Pentru o aroma puternica, macina cafeaua fin, dar nu prea fin. Daca o macini prea tare, aroma poate fi amara si neplacuta.
3. Alege o metoda buna de preparare
Cand vrei sa prepari usor acasa o cafea concentrata, foloseste un espressor sau un percolator/ cafetiera profesionala.
4. O cafea tare inseamna o cafea proaspata
Chiar daca ai ales o cafea cu boabe perfect prajite, aroma se va pierde daca boabele nu sunt proaspete. Desigur, un barista expert iti va putea confirma ca boabele de cafea mai mature contin mai multa cofeina, insa nu eliberaeza o aroma puternica.
Prin urmare, verifica prospetimea cafelei – boabele trebuie sa fi fost prajite si macinate recent. Boabele au cea mai puternica aroma in termen de 1 – 2 saptamani de la prajire. Dupa circa o luna, incep sa-si piarda aroma. Pentru aceasta, verifica pachetul de cafea cumparat, comanda cafea proaspat prajita sau poti incerca sa prajesti chiar tu cafeaua acasa.
O alta metoda pentru a te bucura de cafea proaspata si tare este de a cumpara boabe integrale si sa le macini acasa. Macina in cantitati mici si savureaza cafeaua in primele 15 minute de la preparare.
5. Foloseste mai multa cafea
Cea mai simpla metoda pentru a face o cafea concentrata, este sa adaugi o cantitate mai mare de cafea in ceasca – fie folosesti o cantitate mai mare la o cana data, fie reduci cantitatea de apa din ceasca.
“Raportul de aur”
Pentru o cafea normala foloseste doua linguri de cafea la 177 ml de apa. Daca vrei sa obtii un espresso, atunci combina o lingura de cafea la 59 ml de apa. Poti experimenta cu aceste retete si cu diferite tehnici de preparare, pana cand gasesti formula perfecta pentru tine.
Concluzie
Prin urmare, pentru a obtine o cafea concentrata, tine cont de gradul de macinare, alegerea metodei de preparare, prospetimea si tipul cafelei, cantitatea si “raportul de aur”. Foarte curand vei putea sa te indrepti spre cafeneaua ta preferata pentru a-ti aduce din nou aminte de aroma senzationala ce te-a cucerit de la prima gustare. Pana atunci, continua sa experimentezi si sa te experimentezi acasa, descoperind tainele cestilor de cafea.