Sa-ti faci cafeaua acasa inseamna o solutie rapida pentru energizare, cofeina si relax. Pentru a prepara o cafea buna acasa, trebuie sa te asiguri ca ai intotdeauna boabe de cafea sau cafea macinata proaspata.
Acestea fiind spuse, care este totusi cea mai buna metoda de a depozita cafeaua?
Exista cateva metode care pot mentine cafeaua aromata si cateva greseli care ii altereaza proprietatile. Totul tine de factorii externi care pot influenta cafeaua in timpul perioadei de depozitare.
Boabe de cafea: Cum pot fi afectate?
Ca sa te bucuri de cea mai buna aroma este important sa pastrezi prospetimea cafelei. In mediu, exista 4 factori majori ce pot influenta negativ prospetimea cafelei:
- lumina directa
- oxigenul
- umiditatea
- caldura
Hai sa le luam le rand.
1. Lumina directa
Lumina directa, in special lumina de la soare, grabeste degradarea boabelor. Pentru a evita acest lucru, pastreaza cafeaua intr-un loc ferit de lumina; de exemplu, intr-un dulap sau intr-un recipient de culoare inchisa.
2. Oxigen
Interactiunea cu oxigenul face ca boabele de cafea sa prinda gust neplacut. De fapt, oxigenul incepe sa produca efecte asupra cafelei, imediat dupa ce aceasta este prajita (proces numit oxidare). Cele mai multe ambalaje de cafea ajuta la prevenirea oxidarii, avand un sistem de inchidere cu o supapa special conceputa, ce blocheaza patrunderea oxigenului. Recipientele etanse sunt cel mai bun mod de a evita alterarea si invechirea boabelor, cand pastrezi cafeaua.
3. Umiditatea
Pastreaza cafeaua intr-un loc uscat si aceasta va ramana proaspata pentru mai mult timp. In schimb, umiditatea face ca boabele de cafea sa-si piarda calitatile mai repede. Cafeaua macinata este si mai afectata de umiditate.
4. Caldura
Cel mai bine este sa depozitezi cafeaua la rece, pentru ca mediul cald ii afecteaza prospetimea. Pentru ca boabele sunt deja prajite, ele nu mai au nevoie de caldura pana in momentul prepararii.
Boabe de cafea: Iata cele mai bune metode pentru depozitare
Cea mai buna metoda este sa tii cafeaua sub forma de boabe (nu macinata), intr-un loc uscat, ferit de lumina si umezeala.
In general, boabele intregi vor oferi cea mai buna experienta de gust. Asta deoarece cafeaua macinata reactioneaza cu oxigenul si isi pierde aroma mult mai repede. Orice specialist in cafea iti va recomanda sa macini cafeaua chiar inainte de preparare.
Recipientul etans impiedica oxigenul sa altereze boabele.De aceea, utilizeaza recipiente etanse, cu garnituri din cauciuc.
De asemenea, locul in care pastrezi cafeaua este esential. Alege un loc uscat, intunecat si rece: in dulap sau in camara, pentru a evita complet lumina. Daca vrei sa lasi cafeaua pe raft, la vedere, macar foloseste un recipient de culoare inchisa. Chiar si asa, evita sa o asezi in apropierea aragazului, cuptorului sau altor surse de caldura.
Cat timp poti pastra boabe de cafea in frigider?
Multe persoane obisnuiesc sa depoziteze cafeaua in frigider, pentru a-i mentine prospetimea. Din pacate, acest lucru nu esta tocmai indicat.
Mitul legat de pastrarea cafelei in frigider rezulta probabil din sfaturile de a o tine departe de sursele de caldura.
Cu toate acestea, schimbarile rapide de temperatura duc la formarea condensului pe exteriorul boabelor. Acest lucru determina acumularea umiditatii si pe interior. In cele din urma, cafeaua se va altera.
De aceea, iti recomandam sa tii cafeaua la temperatura camerei sau la o temperatura similara. In plus, cafeaua pastrata in frigider poate absorbi mirosurile si aromele alimentelor din jur.
Pentru cat timp poti mentine cafeaua proaspata?
Din pacate, este destul de dificil sa te poti bucura de o cana de cafea la varful sau de prospetime. Asta se intampla deoarece cafeaua incepe sa-si piarda din prospetime imediat dupa prajire. Cea mai proaspata varianta a cafelei este imediat dupa prajire si in primele cateva zile.
Pentru cafea proaspata, poti face comanda direct la o prajitorie sau poti praji boabele acasa la tine. Cafeaua boabe isi va pastra cea mai mare parte a calitatilor timp de o luna, iar cafeaua macinata timp de o saptamana, maxim doua.