Vrei sa-ti prepari cafeaua ca un adevarat barista? Atunci, asigura-te ca folosesti cana sau ceasca potrivita. Iata ghidul nostru care o sa te ajute in acest sens.
Din anumite motive (destul de ciudate), se pare ca multi bautori de cafea prefera sa-si serveasca bautura preferata dintr-o anumita ceasca ori cana. De fapt, pentru anumite bauturi, preferam paharele inalte, pentru altele ne straduim sa alegem cesti finute si mici. Exista oare vreo diferenta daca bem cafeaua dintr-o cana oarecare sau dintr-o ceasca delicata?

Poate ca totul se rezuma la psihologie, insa materialul preferat pentru o anumita cana, precum si forma, vor avea un anumit efect asupra experientei generale de servire. Stii deja ca trebuie sa pastrezi setul de cesti de lux pentru momentele potrivite, dar cand ai putea sa folosesti vesela din sticla sau ceramica?
Daca vorbim de cani si cesti, adevarul este ca sunt posibilitati infinite de servire. Exista cani din carton, plastic, sticla, ceramica, metal si otel inoxidabil. Chiar si atunci cand restrangem optiunile, exista in continuare diferente intre forme si dimensiuni.
Poate ca preferi sa bei cafeaua dintr-o cana pe care ai primit-o cadou de la o persoana speciala acum cativa ani sau poate ca ai o cana personalizata cu partenerul ori copiii tai.

Ceasca sau cana aleasa influenteaza gustul cafelei?
Conform unui studiu postat in publicatia Flavour, se pare ca raspunsul este afirmativ. Culoarea si materialul unei cani pot influenta gustul cafelei. Iata mai exact ce sugereaza studiul:
– Cand culoarea canii contrasteaza cu nuanta cafelei, tindem sa credem ca acea cafea este mai tare, mai amara.
– Cand culoarea canii este similara cu cea a cafelei, tindem sa fim mai reticenti cu privire la taria cafelei si o percepem ca fiind dulce.
Cu toate astea, nu culoarea este cea care ne determina sa alegem o anumita cana sau ceasca pentru cafea. Motivul din spatele perceptiei este mai mult psihologic. Avem tendinta de a asocia canile albe cu gustul mai intens al cafelei, iar daca servim cafeaua dintr-o ceasca de sticla, percepem cafeaua ca fiind calda si dulce. In mod ciudat, canile albastre nu au niciun efect asupra gusturilor in materie de cafea. In schimb, canile albastre ne fac sa ne simtim mai confortabil cand preparam cafeaua in intimitatea caminului nostru.

Intr-un alt studiu, se arata ca nuanta canii poate influenta si temperatura perceputa asupra bauturii calde. Pentru a testa aceasta ipoteza, 120 de studenti au primit cafea calda servita in cani de diferite culori: albastru, verde, galben si rosu. Dupa ce au servit cafeaua, li s-a cerut sa arate ce bautura considera ca este cea mai calda. Rezultatele au aratat astfel:
- cana galbena – 28.3%
- cana verde – 20%
- cana albastra – 13.3%
- cana rosie – 38.3%
De cele mai multe ori, tindem sa ne bem cafeaua dintr-o cana preferata, pentru ca o asociem cu un moment fericit. Ceasca ar putea sa ne faca sa ne aducem aminte de locatia in care am primit-o cadou , sa ne conectam cu citatul inspirational inscriptionat pe ea etc.
Din ce cana sau ceasca este recomandat sa-ti bei cafeaua?
Espresso – ceasca de sticla

Espresso se bucura de reputatia de a fi o bautura foarte intensa. Cand comanzi un espresso intr-o cafenea, ti se serveste de obicei dintr-o cana mica, din ceramica, pentru a pastra taria cafelei. Acasa, incearca o cana din ceramica sau una din sticla.
Cafea cu lapte – cana tip bol

Francezii obisnuiesc sa bea cafea cu capte dintr-o cana tip bol si nu o cana tipica. Aceasta este fabricata de obicei din portelan, iar cand bei cafeaua, trebuie sa tii cana-bol cu ambele maini, ca si cum ar fi o supa. Desi asta pare o abordare ciudata de a servi cafeaua, este cea mai autentica si intriganta.
Cappuccino – o cana mare din ceramica

Cappuccino si Latte sunt cunoscute pentru arta cafelei si se pot savura cel mai bine dintr-o cana cu platforma mare – o cana rotunda din ceramica. Avand in vedere ca aceste bauturi contin mai mult lapte, e important sa existe suficient spatiu in cana pentru ca laptele sa fie usor aerat.
Cortado/ Cafea turceasca – o ceasca de cafea

Un Cortado este un espresso in care taria cafelei este taiata la jumatate prin adaugarea de lapte cald la preparare. Cu cat adaugi mai mult lapte, cu atat espresso va deveni mai slab. Cortado si cafeaua turceasca sunt servite de obicei in cesti de circa 130 ml, cu maner. Sunt bauturi menite sa fie savurate pana la ultima picatura, nu rapid.
Iced coffee – pahar inalt

Te poti bucura de un iced coffee daca il bei dintr-un pahar perfect, inalt. Scopul acestuia este de a-ti oferi o cantitate mai mare din bautura preferata. In plus, permite adaugarea de cuburi de gheata in pahar. Cand acestea incep sa se topeasca, lasa apa in plus, ceea ce face necesar un spatiu mai mare pentru extindere. In plus, paharul inalt pastreaza bautura rece pentru mai mult timp.
Cafea instant – ceasca ta preferata de cafea

Cafeaua instant se prepara rapid si este delicioasa oriunde ai fi. Majoritatea canilor din dulapul din bucatarie, fabricate din ceramica, sunt potrivite pentru cafeaua instant. Aceste cani sunt frumoase, poate chiar personalizate, ceea ce le face ideale pentru cafeaua de savurat in orice spatiu si la orice moment. Cand esti in deplasare, poti incerca sa gusti cafeaua dintr-o cana cu pereti dubli, din otel inoxidabil, pentru ca aceasta va mentina cafeaua calda pentru mai mult timp.
Cum arata cana sau ceasca ta de cafea?