
Nu stiu daca te-ai gandit, dar zatul de cafea care-ti ramane in ceasca in fiecare dimineata ar putea avea o a doua viata. Poti folosi zat de cafea la flori si nu doar atat.
Zatul de cafea are o multime e alte intrebuintari, incat este pacat sa il arunci si sa nu-l reutilizezi. De la textura speciala a zatului pana la compusii sai nutritivi, exista o multime de motive pentru care merita sa refolosesti ce ramane in ceasca dupa ce iti bei cafeaua.
Zat de cafea la flori
Aceasta este una din cele mai intrebuintate metode pentru zatul de cafea, mai ales de catre persoanele care iubesc plantele. Daca ai in ghiveci sau in gradina plante in pamant cu pH mai scazut, presara langa ele zat de cafea acid. Pe masura ce pamantul se va descompune incet, zatul va reduce valoarea pH-ului solului. Astfel, florile vor arata mult mai frumos si vor deveni mai viguroase.
1. Compost
Cafeaua folosita, umeda si plina de azot poate fi reintrebuintata pentru fertilizarea solului. In timp ce unele persoane folosesc zatul exact asa si il combina cu pamant, se pare ca este mai eficient sa arunci zatul intr-un spatiu dedicat pentru compost, unde se va descompune mult mai rapid.
2. Exfoliant

Zatul de cafea are o textura similara cu nisipul, asa ca il poti folosi ca si scubbing natural, fara efecte adverse. Se poate aplica direct pe piele si ajuta la eliminarea celulelor moarte de la nivelul pielii. In plus, cafeaua ramasa curata porii infundati si lasa pielea catifelata.
3. Odorizant frigorific
Iata o noutate, dar care functioneaza uimitor. Studiile arata ca zatul de cafea absoarbe mirosurile, ceea ce il face mai bun decat bicarbonatul de sodiu pentru absorbtia mirosurilor urate din frigider. Azotul care face ca zatul sa fie excelent pentru compost, reactioneaza, de asemenea, cu sulful din aer, eliminand mirosurile urate.
4. Produs pentru curatarea mainilor

Ti s-a intamplat vreodata sa lucrezi la masina sau la bicicleta si sa ramai cu pete pe maini? In aceste situatii, poti folosi cu incredere zatul de cafea, iar mainile tale vor ramane curate mult mai usor. In plus, se vor impregna cu un minunat miros al diminetii.
5. Curata tigaile foarte murdare
Atunci cand nu folosesti zat de cafea la flori, pastreaza-l ca agent de curatare pentru vasele de gatit. Functioneaza excelent si lasa tigaile si oalele mult mai curate. Asa cum bunicii nostri foloseau nisip pentru a indeparta murdaria intarita de pe vasele de gatit, in acelasi mod zatul de cafea actioneaza puternic pentru indepartarea urmelor de mancare de pe tavi, tigai, oale.
6. Zat de cafea pentru un par mai stralucitor
Nu este o idee buna sa folosesti zatul de cafea daca ai parul blond sau roscat, dar pentru parul castaniu si negru, merita sa experimentezi. Dincolo de a elimina usor murdaria de pe scalp, zatul de cafea va inmuia firele de par si le va face sa fie mult mai stralucitoare. Atentie insa: nu aplica prea mult zat.
Acum ca ai aflat noi idei de reutilizare pentru zatul de cafea, suntem aproape siguri ca te vei gandi de doua ori inainte de a arunca ce ramane in ceasca, in fiecare dimineata, dupa ce te rasfeti cu mica ta indulgenta zilnica.