Tiramisu este unul din deserturile noastre preferate. Piscoturile inmuiate in espresso, stratificate si unse cu umplutura de branza mascarpone, galbenusuri si crema sunt un vis atat de frumos. Iata in acest articol cateva secrete care va vor ajuta sa preparati acasa cel mai delicios tiramisu.
Cum sa faci tiramisu delicios acasa?
Despre tiramisu trebuie sa stii ca este un desert italian realizat cu straturi de piscoturi (biscuiti italieni cu o textura uscata ca de burete) inmuiate in cafea si innobilate cu o crema delicioasa. Chiar daca piscoturile sunt rigide si au suprafata superioara zaharata, ele se vor inmuia rapid in crema si cafea.
Cum prepari tiramisu in 5 pasi simpli?
1. Faci o umplutura cremoasa de galbenusuri si zahar (poti adauga si putin vin rosu dulce Marsala). Poti folosi un mixer pentru a le combina.
2. Adaugi branza mascarpone in umplutura cremoasa si bine batuta.
3. Finalizezi stratul cremos cu smantana grasa ori cu albusuri de ou batute.
4. Asamblezi tiramisu cu straturi de piscoturi inmuiate in cafea, umplute cu acea crema de mascarpone si oua.
5. Dai prajitura la frigider cu cel putin 6 ore pentru a permite tuturor aromelor sa se intrepatrunda. E foarte important sa respecti acest timp de refrigerare, pentru ca tiramisu sa fie cu adevarat delicios.
De ce ingrediente ai nevoie pentru reteta de tiramisu?
– o jumatate de cana/ 120 ml de espresso preparat sau cafea foarte intensa, la temperatura camerei
– 60 ml de vin Marsala sec
– 2 linguri extract de vanilie
– 3 galbenusuri mari
– 50 grame, zahar granulat
– 225 grame branza mascarpone
– 175 ml crema/ frisca
– circa 20 piscoturi italiene
– 30 grame de ciocolata dulce- amara sau pudra de cafea, pentru decor
4 Intrebari frecvente despre reteta de tiramisu cu espresso
1. Trebuie sa folosesc oua crude pentru a prepara tiramisu?
Exista doua variante de retete pentru tiramisu: cu albusuri crude batute sau cu frisca. Te asiguram ca ambele sunt delicioase, iar gustul este destul de similar. Tiramisu cu albusuri este un pic mai light decat cel facut cu frisca. Daca folositi albusuri, asigurati-va ca ouale sunt proaspete si de calitate.
2. De ce trebuie sa bateti galbenusurile?
Baza umpluturii cremoase este reprezentata de galbenusurile de ou – sunt destul de importante pentru un tiramisu autentic. Ideea este ca galbenusurile se gatesc usor atunci cand sunt amestecate cu zahar (si optional cu vin Marsala). Acest lucru face ca galbenusurile sa se transforme intr-un amestec cremos, secretul din spatele unui tiramisu demential.
3. Pot prepara tiramisu si fara alcool? Pot inlocui vinul Marsal?
Sigur. Cu toate ca vinul Marsala face parte din reteta autentica de tiramisu, il poti inlocui cu absolut orice altceva – coniac, lichior cu aroma de cafea, rom etc.
Pentru o versiune non-alcoolica, puteti sa eliminati vinul sau sa folositi o lingurita de esenta de rom.
4. Pot sa prepar tiramisu inainte cu mai multe zile? Il pot pune la congelator?
Pentru cele mai bune rezultate, tiramisu trebuie sa stea cel putin 6 ore la rece inainte de servire. Acest timp face ca piscoturile sa capete aroma si umezeala perfecta din cafea, vin si crema. Desigur, puteti prepara tiramisu inainte cu 1 – 2 zile – important este sa ramana la frigider pana in momentul servirii.
Cat priveste congelarea prajiturii tiramisu, desi noi nu am testat acest lucru, ar trebui sa fie in regula. Doar asigurati-va ca este bine impachetat inainte de a fi pus in congelator si apoi lasati-l la dezghetat peste noapte, inainte de servire. Pentru un aspect cat mai proaspat, in momentul servirii, puteti presara pe tiramisu mai multa ciocolata sau cafea.
Noua ni s-a facut pofta de tiramisu? Voua nu?