Foarte multe persoane nu concep sa-si inceapa azi ziua fara o ceasca delicioasa de cafea. Unii o adora, altii o ignora – dar, cafeaua are radacini adanci in societatea noastra moderna. Conform Euromonitor, o companie de cercetare in marketing, in 2015, Canada s-a clasat pe primul loc la consumul de cafea, cu un consum mediu de 152 litri per persoana.

Dar, cafeaua este iubita cam de toate popoarele Lumii, inclusiv in Romania. Vestea buna pentru cei care iubesc cafeaua si nu pot trai fara ea este ca un consum regulat si echilibrat de cafea neagra poate fi unul din cele mai bune lucruri pentru ficat.
Ce spun studiile despre cafea si ficat?
De zeci de ani, cercetatorii au incercat sa aprofundeze acest subiect si sa afle daca un consum regulat de cafea are efecte importante asupra ficatului si care sunt acestea. Desi cafeaua nu se bucura peste tot de o reputatie buna, se pare ca ea are o multime de beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru ficat. In timp ce rationamentul din spatele beneficiilor pentru sanatate ale cafelei ramane la stadiul de speculatie, cercetatorii cred ca acesta ar putea avea legatura cu efectele antioxidante ale bauturii.

Mai multe studii au aratat ca un consum de 2 – 3 cani de cafea pe zi poate aduce beneficii importante persoanelor care au probleme cu ficatul.
Un studiu din 2017 a demonstrat: consumul de cafea si ceai poate proteja impotriva fibrozei hepatice. Rezultatele studiului realizat pe 2500 de persoane au constatat ca un consum de cel putin 3 cani de cafea zilnic a fost “semnificativ asociat”cu mai putine afectiuni de ciroza ale ficatului. Totusi, cercetatorii au ajuns la concluzia ca este nevoie de mai multe studii pentru a determina cantitatea si tipul de cafea ce pot imbunatati sanatatea ficatului.
Dovezi promitatoare ale efectelor curative ale cafelei provind din studii efectuate pe boli cum ar fi boala hepatica nealcoolica, ce poate duce la agravarea afectiunilor hepatice.

In anul 2013, cercetatorii au gasit ca exista o legatura intre consumul de cafea si unele imbunatatiri ale bolilor de natura hepatica. Aceasta cercetare poate sugera ca, pe langa modificarile dietetice necesare si a stilului de viata (cum ar fi activitate fizica regulata), consumul de cafea poate fi crucial pentru incetinirea progresului leziunilor hepatice la persoanele predispuse la afectiuni hepatice.
Cafeau si ficat – Studiu din UK in 2017
Asta nu e tot. Un alt studiu din Marea Britanie, din anul 2017, a aratat faptul ca un consum echilibrat de cafea poate diminua probabilitatea de a dezvolta cancer la ficat cu 25 pana la 50%. Analizand datele din 26 de studii observationale formate din peste 2.25 milioane de oameni, cercetatorii au descoperit: cafeaua poate avea un efect semnificativ asupra cancerului de ficat. Teoria este ca aceasta reducere a riscului se poate datora efectului protector al cafelei asupra ficatului, deoarece cancerul hepatic se poate dezvolta din cauza oricaror leziuni existente la nivelul ficatului.
Totusi, inainte de a incepe sa consumati mai multa cafea din dorinta de a va proteja ficatul, tineti cont de cateva lucruri. In primul rand, cafeaua nu trebuie confundata cu un instrument de detoxifiere (un mit care nu exista pentru sanatatea ficatului). Pentru ca cercetatorii nu sunt inca siguri cu privire la modul de interpretare a acestor constatari, ar trebui sa va consultati in continuare medicul, pentru a sti daca este bine sa consumati cafea sau sa o evitati.
Desigur, cea mai buna cale catre sanatatea ficatului este o dieta sanatoasa si exercitii fizice regulate. Cafeaua poate fi un beneficiu important pentru sanatate. Bucurati-va de aceste informatii noi pe care le-ati aflat acum si de mirosul cafelei bune.