Cafeaua este o bautura atat de renumita in toata lumea, incat in anumite state reprezinta a doua cea mai consumata bautura, dupa apa. In afara de faptul ca te ajuta sa fii mai energic si sa amani oboseala, cofeina din cafea imbunatateste starea de spirit, functia creierului si performanta. De asemenea, te poate ajuta sa scapi de kilogramele in plus si chiar te poate ajuta sa previi anumite boli si afectiuni cum ar fi diabetul de tip 2, boala Alzheimer si unele boli de inima.
Foarte multe persoane obisnuiesc sa consume cafea la primele ore ale diminetii, insa sunt pareri conform carora nu este bine ca ea sa fie bauta pe stomacul gol. Care este adevarul? – Poate cafeaua pe stomacul gol sa-ti afecteze sanatatea?
Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii daca te ingrijoreaza acest subiect.
Cafea pe stomacul gol si problemele digestive
Studiile arata ca aciditatea din cafea poate stimula productia de acid stomacal. Prin urmare, multi oameni considera in mod automat ca ea irita stomacul, daca este consumata pe stomacul gol. Din acest punct de vedere, cafeaua ar putea fi legata de sindromul intestinului iritabil, de arsuri la stomac, ulcere, greata, reflux, indigestie etc.
Sunt persoane care cred ca a bea cafea pe stomacul gol este daunator pentru ca nu exista inca alimente in stomac, iar acest lucru ar putea face ca acidul sa afecteze mucoasa stomacala.
Cu toate acestea, studiile nu au reusit pana acum sa gaseasca o legatura clara intre cafea si afectiunile digestive, chiar daca ea este consumata pe stomacul gol.
Este adevarat ca unele persoane sunt extrem de sensibile la cafea si experimenteaza des arsuri la stomac, greata, indigestie, varstaturi sau alte simptome similare dupa ce consuma cafea – dar, acest lucru li se intampla indiferent daca isi beau cafeaua pe stomacul gol sau dupa ce au mancat.
Ce spun studiile despre cafea pe stomacul gol?
Cei mai multi specialisti cred ca este important sa fii atent la corpul tau si sa-l asculti. Asa o sa-ti dai seama daca iti face rau sa bei cafea pe stomacul gol sau nu. Daca experimentezi probleme digestive dupa ce ai consumat cafea pe stomacul gol, atunci este mai intelept sa nu continui sa faci acest lucru.
Cafeaua creste productia de acid gastric, insa studiile nu au putut sa dovedeasca clar pana acum ca ea poate provoca probleme digestive pentru cei mai multi oameni. Prin urmare, nu ar trebui sa fie probleme daca o bei pe stomacul gol.
Pe de alta parte, daca daca ai consumat cafea pe stomacul gol si simti arsuri la stomac, greata sau alta simptome deranjante, ar trebui sa incerci sa mananci prima data si apoi sa-ti bei cafeaua.
Se mai spune, de asemenea, ca daca bei cafea pe stomacul gol, in organism va creste nivelul hormonului de stres cortizon.
Cortizonul este produs de glandele suprarenale si ajuta la reglarea metabolismului, a tensiunii arteriale si a nivelului de zahar in sange. Cu toate acestea, nivelurile cronice excesive pot declansa probleme serioase de sanatate, inclusiv hipertensiune, diabet si boli de inima.
Cortizonul ajunge la o valoare mare cand te trezesti si apoi scade, pe parcursul zilei. Interesant este ca productia de cortizon este stimulata de catre cafea. Prin urmare, unele persoane spun ca este periculos sa bei cafea dimineata, cand nivelul de cortizon este deja mare.
Cu toate astea, productia de cortizon ca stimul la cafea pare mult mai scazuta in randul oamenilor care o consuma regulat. In plus, sunt studii care arata ca ea nu creste deloc nivelul de cortizon.
E putin probabil sa credem ca un consum de cafea pe stomacul gol ar putea duce la cresterea cortizonului si la complicatii de sanatate pe termen lung.
Prin urmare, desi cafeaua poate provoca o crestere temporara a hormonului de stres cortizon, este putin probabil sa duca la probleme de sanatate daca este bauta pe stomacul gol.