De la materie prima si pana la obtinerea produsului finit, adica a licorii pe care o servesti zi de zi, dimineata, in timpul zilei, cu prietenii, in repaos sau din miscare, exista un drum indelungat presarat cu multe provocari. Iar una dintre cele mai mari provocari se raasfrange in acel moment cand boabele de cafea se intalnesc cu o prajitorie. Si bineinteles, nu orice prajitorie, cu una specializata pentru cerintele de pretutindeni ale oamenilor care iubesc cafeaua perfecta, cafeaua aceea care nu lasa loc de compromisuri.
Cu ce se ocupa o prajitorie de cafea?
Intreabarea aceasta probabil sta pe “limba” multor curiosi pasionati sa cunoasca intreaga istorie a lucrurilor favorite. Prajitoria de cafea se poate imparti in doua domenii – prajitoria efectiva sau utilajele specifice utilizate pe parcursul procesului tehnologic pentru a praji cafeaua, si prajitoria ca domeniu de activitate care include toate procesele de prelucrare inca de la prajirea boabelor de cafea, si pana la ambalarea si stocarea in vederea vanzarii.
Desigur, prajirea cafelei la nivel industrial sau in cadrul unei societati dedicate cu prajitorie inclusa, nu e nicicum un procedeu simplu. La mijloc se afla cunostinte foarte vaste despre fiecare boaba de cafea, despre originile sale si despre modul de pregatire, cat si utilaje in consecinta, care permit o prajire perfecta a boabelor. Fara maxim de precizie, boabele ar putea fi prea prajite sau insuficient, iar aroma cafelei nu ar mai fi la fel.
Fiecarui tip de cafea ii corespund anumite intervale de prajire, iar boabele trebuie si ele sa corespunda unor standarde. Asadar, prajitoria de cafea si derularea procesului efectiv nu e nicicum o joaca de copii.
Cat despre prajitoria de cafea ca afacere, putem spune ca lucrurile nu se termina aici. Ulterior procesului de prajire urmeaza si cel de farmitare. Multumita tehnologiei din zilele noastre, maiestrii cafelelor sunt mai fericiti caci isi pot derula o afacere in domeniu cu mai putin efort fizic.
Exista foarte multe masinarii automatizare care pot executa orice pas dupa o “reteta” bine definita si fara a lasa loc de compromisuri. Procesul de faramitare este si el la fel de complex, caci materialul din care este realizata instalatia, tipul acesteia, viteza de rasnire si timpul de faramitare sunt aspecte care conteaza. Abia ulterior cafeaua ajunge boabe sau macinata, mai fin sau mai grosier, inglobata in capsule, cutii sau pungi ori transformata in cafea instant si derivate din cafea, ajung la vanzare publicului larg.
Prajitorie cafea in Romania
Partea buna e ca, in Romania, conceptul de prajitorie de cafea ca afacere este intr-o continua crestere, lucru care ne bucura pe noi, adevaratii iubitori de cafea. Nimic nu se compara cu aroma unei cafele proaspete! Iar cafeaua proaspata si cea mai buna cafea din lume, o vei servi intotdeauna la o prajitorie de cafea. E exact ca si atunci cand te duci direct la gospodina sau la brutaria care scoate painea calda din cuptor si ti-o pune direct pe masa.
Asadar, data viitoare cand simti nevoia de o cafea imbietoare, parfumata si memorabila, cauta in drumul tau o prajitorie de cafea.