Se spune despre cei matinali ca vor ajunge oameni foarte importanti in viata. Iar despre cei care adorm tarziu si se trezesc in consecinta, se spune ca sunt oameni inteligenti care vor avea parte de succes. Indiferent de categoria in care te inscrii, diminetile au acelasi numitor comun – cafeaua. O cafea tare si aromata incalzeste inima oricui si aduce un strop de viata si energie in corpul celui care alege s-o savureze pe repede inainte sau mai bine in tinhna, lent, savurand fiecare picatura de parfum pe care o emana.

Fara nicio indoiala, cafeaua, devine cu precadere in zilele friguroase o adevarata binecuvantare fara de care zilele n-ar mai avea acelasi sens. Asadar, asemeni apei care-si croieste drum printre pietre si care ne invata cum sa fim puri ca lacrima, ar trebui de asemenea sa-i aducem si un omagiu cafelei, si sa-i multumim pentru toate acele zile ne-a incalzit papilele gustative si intreaga fiinta.
Cafeaua de dimineata: Scurt istoric
O bem cu placere si tanjim la ea cu ardoare inca din momentul in care alarma ceasului isi impune semitonul, dar cate lucruri stim despre licoarea magica pe care o servim zi de zi si cu care ne intampinam toti musafirii?
Istoria cafelei dateaza inca din anul 850, de cand s-ar fi cules si primele remarci provenite de la ingredientul principal – boabele de cafea. Stiai ca caprele sunt cele care au descoperit cafeaua? Dintr-o pura intamplare si pentru faptul ca deveneau foarte agitate dupa consumul lor, oamenii au devenit tot mai curiosi sa descopere ce atractie emana acele boabe. Nu au fost deloc impresionati la acea vreme, insa ulteriori, alti oameni au decis sa stranga boabele, sa le prajeasca si sa le infuzeze, dand nastere la cafeaua pe care o iubim astazi cu totii.

Treptat, licoarea magica a inceput sa faca inconjurul lumii, strabatand cateva dintre cele mai renumite tinuturi din zilele noastre – Asia, Arabia, Egipt si pana in Europa. In scurt timp cafeaua a devenit virala in intreaga lume, iar numarul zonelor in care se plantau arbori de cafea au crescut vazand cu ochii.
Marile companii care si-au deschis portile cu inclinatie catre domeniul alimentar si-au propus sa duca cafeaua la un alt nivel. Asa ca au pus la cale procese tehnologice peste procese, retete fel de fel, si au dus la crearea a zeci de tipuri de cafea, sute de forme de ambalare si servire, moduri de preparare etc. Iar astazi le sortam si le alegem dupa bunul plac, dupa cum ne este asemenarea, punand cafeaua in plin plan pentru a ne binecuvanta trupul si sufletul catre provocarile ce vor urma pe parcursul unei zile.
Cafeaua de dimineata – energia de inceput de zi
La gura unei cesti de cafea se spun multe povesti. Se spune chiar ca cafeaua reuseste sa “descoase” mintile incatusate si sa antreneze adevarate povesti, sa inlantuie amintiri si sporeste creativitatea la superlativ.
Asadar, de fiecare data cand servesti o cafea pe placul tau, nu uita sa-i multumesti pentru grija pe care o are fata de diminetile si zilele tale.