Cafeaua este o bautura minunata de care multi ne bucuram zilnic. Totusi exista situatii cand NU este indicat sa consumi cafea, iar in acest articol o sa-ti aratam care sunt aceste cazuri.
Nu consuma cafea inainte sa mergi la culcare
Sigur ai intuit acest scenariu. E logic – cafeaua o sa te tina treaz. Cafeaua creste adrenalina, blocheaza adenozina si intarzie reabsorbtia dopaminei. Toate acestea sporesc vigilenta si scad somnolenta. In plus, cafeaua nu are doar efecte pe termen scurt asupra somnului. Cercetatorii au confirmat recent ca ea interfereaza cu ceasurile circadiene ale oamenilor atunci cand este consumanta cu putin timp inainte de culcare.
Prin urmare, iti recomandam sa nu consumi cafea inainte cu 6 ore de a merge la somn.
Nu consuma cafea atunci cand esti bolnav
Cand esti bolnav sau iti este rau, tentatia de a consuma cafea este destul de mare. Dar, in acest caz cafeaua nu este o alegere buna pentru ca deshidrateaza ( si poate ingreuna somnul). Cand esti bolnav este important sa te odihnesti bine ca sa te poti reface. In plus, cafeaua poate deranja stomacul, ceea ce poate agrava starea de rau, greata, varsaturi.
Prin urmare, cand esti bolnav, inlocuieste cafeaua cu apa sau cu ceaiul. Ceaiul contine antioxidanti si are mai putina cofeina comparativ cu o ceasca de cafea. In plus, e benefic pentru gat.
Nu consuma cafea dupa mahmureala
Cu toate ca sunt persoane care sustin ca putina cafea poate trata mahmureala, acest lucru este gresit, iar studiile demonstreaza asta. Consumul de cafea in mahmureala poate exacerba durerea de cap prin ingustarea vaselor de sange si cresterea tensiunii arteriale. In plus, daca vei consuma cafea cand esti mahmur o sa te simti putin mai alert, dar in continuare vei fi in stare de ebrietate si judecata iti va fi afectata intr-o anumita masura.
Prin urmare, cand suferi de mahmureala, bea apa. Daca chiar nu te poti abtine, consuma doar foarte putina cafea dimineata cand te trezesti si apoi foarte multa apa.
Nu consuma cafea daca esti gravida
Sau… nu consuma cafea in exces. De ce? In primul rand, cofeina creste ritmul cardiac al fatului. In al doilea rand, desi cercetarile nu sunt foarte clare, exista suspiciuni ca un consum intens de cafea mai ales in primul trimestru de sarcina ar putea creste riscul de avort spontan.
Clinica Mayo recomanda astfel limitarea consumului de cofeina la 200 mg pe zi daca esti insarcinata (asta inseamna o jumatate de cana de cafea pe zi).
Nu lasa copiii sa consume cafea
Cei mici sunt mai susceptibili la efectele consumului de cafea decat adultii si specialistii recomanda parintilor sa nu ofere sau sa nu permita consumul de cafea in randul copiilor.
Nu consuma cafea daca medicul iti spune asta
Pentru cei mai multi dintre noi, cafeaua este sigura pentru consum. Dar, daca medicul iti recomanda sa nu consumi cafea din cauza anumitor afectiuni, ar trebui sa-l asculti.
Daca nu te afli intr-unul din scenariile enumerate mai sus, inseamna ca ai liber la o cana apetisanta, aromata si energizanta de cafea buna. Enjoy!