Cafeaua si sucurile acidulate cu cofeina sunt printre bauturile preferate ale romanilor. Cei mai multi dintre noi le consumam zilnic sau avem o preferinta pentru una din ele. Ambele sunt delicioase, ticsite de cofeina ce ne energizeaza.
De aceea, tot mai multi oameni apeleaza la ele in diminetile cu trezire greoaie, la amiaza sau dupa amiaza cand nivelul de energie se indreapta spre “low”. Iata o comparatie intre bauturile acidulate pe baza de cofeina si cafea.
Cafea sau bauturi acidulate: unde exista mai multa cofeina?
Nivelurile de cofeina din cafea sunt semnificativ mai mari decat cele pe care le gasim in bauturile racoritoare cu cofeina. Un suc tipic cu cofeina are intre 25 si 50 de mg de cofeina. In schimb, o ceasca de cafea arabica are circa 100 de mg de cofeina, iar un espresso contine circa 70 de mg de cofeina.
Stim ce o sa zici – uneori ti se pare ca sucul iti ofera o energie mai mare decat o cafea. Acest lucru se datoreaza in mare masura faptului ca sucurile acidulate au in plus ZAHAR. Cafeaua neagra nu contine zahar de exemplu.
Cafea sau bauturi acidulate: care are mai multe beneficii pentru sanatate
Sunt multe companii producatoare de sucuri acidulate care sustin ca este sanatos (sau nu este atat de daunator) sa le consumi produsele, mai ales daca o faci in cantitate moderata.
Cu toate acestea, sucurile racoritoare pe baza de cofeina nu au beneficii pentru sanatate. In cel mai bun caz, variantele fara calorii au efecte neutre pentru sanatate. In cel mai rau caz, caloriile din sucurile cu zahar au consecinte nefaste asupra sistemului cardiovascular (desigur, si asupra greutatii corporale).
In schimb, daca este consumata cu moderatie, cafeaua are multe beneficii pentru sanatate. Din pacate, consumul in exces duce la dependenta si la tulburari de somn. Dar, consumata in moderatie, cafeaua poate sa:
– reduca riscul bolilor cardiovasculare
– scada riscul de accident vascular cerebral
– reduca riscul de cancer hepatic si boli de ficat
– reduca riscul bolii Parkinson
– protejeze impotriva bolii Alzheimer
Acestea sunt doar cateva beneficii ale cafelei, asa cum sunt ele prezentate de studii de specialitate. Important de subliniat este ca aceste beneficii sunt toate legate de cafeaua neagra. Un latte sau o cafea cu zahar in exces nu va avea aceste beneficii. In plus, cand consumi cafea este important sa te hidratezi bine si sa bei apa suficienta.
Legatura dintre cafea si bauturile acidulate pe baza de cafea
Istoria arata ca exista o legatura inversa intre aceste doua bauturi. Cand popularitatea uneia din ele a scazut, popularitatea celeilalte a crescut. In SUA, dupa Razboiul Mondial, calitatea cafelei oferita soldatilor a inceput sa scada, astfel ca apetitul acestora a atins apogeul pentru bauturile Coca Cola.
Dar, incepand cu anii 1980, cultura cafelei a inceput sa infloreasca tot mai mult. Specialistii medicali au inceput sa sublinieze avantajele cafelei si dezavantajele sucurilor acidulate, astfel ca tot mai multe persoane s-au indreptat spre cafea.
Dupa 2000, cultura cafelei se afla intr-o continua crestere, iar cei care sunt atenti la sanatatea lor ajung la un moment dat interesati sa faca trecerea de la bauturile acidulate pe baza de cofeina la cafeaua mult mai sanatoasa.