Iti place aroma cafelei intr-un cocktail decadent? Atunci, poti prepara acasa un lichior de cafea. Metoda e usoara, rapida si ieftina. Poti servi lichior de cafea ca bautura dupa cina, ca topping pe inghetata sau pentru o reteta speciala de tiramisu.
Cum faci lichior de cafea?
Prepararea lichiorului de cafea este rapida si simpla, pentru ca ai nevoie doar de cateva ingrediente de baza pe care cel mai probabil le ai deja in bucatarie.
Reteta de mai jos este pentru 4 cani, dar poti ajusta cantitatile in functie de cate cani doresti sa obtii.
Ingrediente pentru lichior de cafea
– 1 cana de zahar tos
– 1 cana de zahar brun deschis
– 2 cani de apa
– 2 linguri de cafea instant
– un varf de extract de vanilie
– circa 2 cani de vodka (dupa gust).
Ai nevoie de o cratita medie si un recipient pentru depozitare.
Pasi de urmat pentru a face lichior de cafea
1. Incalzeste zaharul cu apa
Intr-o cratita pune apa, zaharul brun si zaharul alb, la foc mediu. Lasa zaharul sa se topeasca timp de circa 5 minute, amestecand ocazional.
2. Ia tigaia de pe foc si adauga cafea instant
Cand apa cu zahar este inca fierbinte, adauga cafeaua instant. Amesteca bine pana cand cafeaua se dizolva.
3. Lasa amestecul sa se raceasca
Cand lichidul s-a racit, toarna-l intr-un recipient cu capac pentru depozitare.
4. Adauga vodka si extract de vanilie
Amesteca bine cu o lingura si agita recipientul inchis.
5. Lasa aromele sa se intrepatrunda
Desi poti sa consumi lichiorul de cafea imediat dupa preparare, iti recomandam sa-l lasi sa se odihneasca, pentru o aroma mult mai intensa. Lasa lichiorul acoperit timp de 10 – 14 zile intr-un loc racoros si intunecat. Aromele vor deveni mai bogate si mai complexe, iar vokda va capata un gust mai bun.
Lichior de cafea – variatiuni pe gustul tau
Daca iti place cafeaua mai dulce, poti folosi o cantitate mai mare de zahar in reteta, iar daca te topesti dupa un gust puternic al cafelei, suplimenteaza cantitatea de cafea. Desigur, daca vrei sa obtii un cocktail doar putin alcoolic, foloseste mai putina vodka. Esti un puritan al cafelei si nici nu vrei sa auzi de cafea instant? Nicio problema. Inlocuieste cafeaua instant cu boabe macinate de cafea. Asta e frumusetea acestei bauturi – ca o poti personaliza usor pentru a se alinia preferintelor tale. In plus, poti sa experimentezi gusturi usor diferite.
Iti recomandam sa folosesti alcool de calitate si nu o vodka slaba ori de calitate indoielnica. Vodka e simpla si fara gust si functioneaza minunat ca baza pentru prepararea lichiorurilor aromate. Dar, la fel de bine poti folosi rom sau brandy. Totusi, in functie de ce tip de alcool vei folosi pentru a prepara lichior de cafea, gustul final al bauturii va fi diferit.
Desigur, poti testa si alte arome pentru lichior de cafea: scortisoara, cacao sau sirop de caramel.
Lichior de cafea – cum il servesti?
Aceasta bautura de cafea cu alcool este delicioasa cu gheata. Pentru o combinatie decadenta, poti adauga crema, frisca sau lapte. Functioneaza excelent in diferite cocktailuri sau il poti folosi pentru a inlocui Bailey intr-o cafea irlandeza.
Dar, lichiorul de cafea nu este doar o bautura cu alcool, ci si un ingredient cheie pentru o multime de deserturi (tiramisu, brownies, cheesecake) etc.
Avand in vedere toate aceste beneficii, de ce nu ai pastra la indemana aproape oricand un recipient cu lichior de cafea?