E septembrie, iar cand vine toamna si vremea rece, putine sunt lucrurile pe care le iubim mai mult decat o bautura calda si gustoasa. Pe masura ce programul nostru incepe sa devina iar aglomerat si pe masura ce ne apropiem de sfarsitul de an, exista un tip de bautura suprema care ne incanta simturile pe racoare: cafeaua!
Chiar daca iti place cafeaua simpla, cu lapte si/sau zahar, este bine sa te rasfeti din cand in cand cu un gust nou. Toamna este vremea aromelor sezoniere si combinatiilor surprinzatoare. Ai toate motivele sa testezi o noua aroma tomnatica a cafelei.
Retete cafea de toamna
Iata o lista cu 4 retete de cafea, de incercat in sezonul de toamna.
1. Retete Cafea cu scortisoara si dovleac copt
Scortisoara este cu certitudine o aroma ce rezoneaza teribil cu toamna, mai ales in materie de cafea. Poate ca exista o multime de retete si bauturi pe care le incercam in aceasta formula, dar cafeaua cu scortisoara pur si simplu are sens. Adauga in cana condimente de dovleac, campionul sezonului de toamna si uite asa obtii o aroma de toamna irezistibila.
Reteta pentru 1 portie:
– 50 de grame de piure de dovleac copt
– 125 ml lapte
– 100 ml calfea
– 1/2 lingurita scortisoara
– 1 pliculet vanilat
– 1 lingura sirop de artar
– frisca pentru decor
2. Latte cu alune si ciocolata caramel
Caramelul este o alta aroma perfecta pentru zilele de toamna si o poti incorpora in ceasca de cafea, pentru o bautura deosebita. Ciocolata si alunele au un gust absolut delicios, dar pana de curand nimeni nu s-a gandit sa le asocieze cu o cana de cafea. Este un mod minunat de a obtine mai multa aroma si chiar o anumita dulceata, fara ca bautura sa fie prea dulce. Poti incerca reteta cu lapte de migdale.
Cum prepari aceasta cafea?
– 1 capsula amestec Caramelizo sau cafea
– 60 ml lapte
– 1 lingurita ciocolata macinata dulce si cacao
– 1 lingura sirop de ciocolata
Amesteca laptele si ciocolata intr-o cratita mica. Pune siropul si zaharul in ceasca. Toarna laptele cald in ceasca, apoi capsula Caramelizio brewed (sau cafeaua), amesteca si degusta.
3. Cafea cu menta
Pentru multi, menta este o aroma ce evoca iarna si Craciunul, dar uneori, spre sfarsitul toamnei, cand incep pregatirile pentru sarbatori si vremea devine din ce in ce mai rece, cafeaua cu menta este o bautura potrivita. In octombrie sau noiembrie, cafeaua cu menta este intotdeauna binevenita.
Iata cum o prepari:
– 240 grame cafea
– 1.5 linguri sirop de menta
– 1 pachet ciocolata calda
– 30-60 grame lapte
– frisca optional
– baton de zahar sau zahar cu menta
Pregateste cam 240 grame de cafea intr-un vas si adauga peste ea circa o lingura si jumatate de sirop de menta (dupa preferinte). Amesteca si adauga apoi pachetul de ciocolata fierbinte. Din nou amesteca, pana la omogenizare. Pune lapte si amesteca. Acopera cu frisca si batoane de zahar faramitate pentru decor.
4. Retete Cafea cu vanilie si lavanda
Lavanda si vanilia functioneaza impecabil cu o ceasca de cafea la ceas de toamna. Cele doua arome atat de usor de recunoscut vor da cafelei un sens delicios.
Cum prepari retete cafea cu lavanda si vanilie?
– 3 flori de lavanda proaspata sau 2 linguri de lavanda uscata
– o pastaie de vanilie
– circa 1.8 litri de apa
Pune florile de lavanda, semintele din pastaia de vanilie si cafeaua in filtru. Porneste aparatul si in cateva momente vei putea gusta o bautura intens aromatizata. O poti servi cu zahar, crema, miere etc.
E toamna si aroma cafelei pluteste in aer mai irezistibila ca niciodata. Daca ai pofta de o mica schimbare in rutina zilnica legata de cafeaua de dimineata, la pranz sau dupa amiaza, incearca una sau mai multe retete din cele de mai sus.