Cand esti racit, o ceasca de cafea poate parea extrem de tentanta. Vigilenta pe care o ofera cofeina din cafea poate aduce anumite avantaje, dar iata care sunt efectele cafelei asupra corpului, atunci cand esti racit.
Cafea cand esti racit – Te ajuta sa te simti mai bine?

Cercetatorii au confirmat un lucru pe care iubitorii de cafea il cunosc de secole intregi: cafeaua te ajuta sa te simti mai bine, chiar daca esti putin racit.
Mai exact, psihologii de la Universitatea din Bristol si-au propus sa studieze daca administrarea cafelei la persoanele cu o raceala comuna agraveaza “starea de rau”. Aceasta stare de rau sau “malaise” cum este denumita in rezumatul lucrarii, este definita ca fiind “vigilenta redusa si performanta psihomotorie mai lenta” care insoteste raceala comuna si multe alte afectiuni. Altfel spus, te simti “ca si cum te-ar fi calcat trenul”.
Surprinzator este ca atat cafeaua decofeinizata, cat si cea cofeinizata a redus starea de rau a persoanelor care sufereau de o raceala comuna. Studiul a constatat urmatorul lucru: “cofeina a crescut vigilenta si performanta” participantilor care erau raciti. De asemenea, “cafeaua decofeinizata a dus la o imbunatatire”.

In mod evident, nu doar cofeina din cafea ne face sa ne simtim mai bine (cu toate ca in studiu nu s-a aratat ce alti compusi din cafeaua decofeinizata ar fi putut duce la imbunatatirile inregistrate).
Cafea cand esti racit – nu e recomandata
Cu toate acestea, cafeaua ar putea sa nu fie buna pentru organismul tau
Desi cafeaua ar putea sa te ajute sa te simti mai bine atunci cand esti racit, ea nu este neaparat buna pentru sanatatea corpului tau care lupta cu boala. Cafeaua are mai multe efecte negative potentiale asupra organismului (mai ales daca acesta este slabit de o raceala).
In primul rand, cafeaua este usor acida. De aceea, este posibil ca acizii din cafea sa irite gatul deja inflamat. Daca aceasta este o problema, poti reduce cantitatea de cafea care iti irita gatul atunci cand esti racit, folosind o metoda diferita de preparare. De exemplu, cafeaua preparata la rece nu are acelasi efect acid ca cea preparata la cald.
Apoi, un alt studiu realizat de cercetatorii de la Centrul Medical Tel Aviv si de Scoala de Sanatate Publica si Medicina Comunitara a Universitatii Ebraice a ajuns la concluzia ca bautura pe baza de cafea ar putea avea un efect major asupra sistemului imunitar. Practic studiul a constatat ca “aportul de cafea modifica diferite masuri ale functiei imune”. Nu este foarte limpede cum se intampla acest lucru, iar studiul incipient a subliniat ca este nevoie de cercetari suplimentare inainte de a oferi cateva recomandari clinice in acest sens.

Nu in ultimul rand, cafeaua este diuretica, iar acest lucru are o importanta majora cand esti racit si risti sa te deshidratezi. In cazul multor persoane, cafeaua creste necesitatea de urinare, ceea ce duce inevitabil la deshidratare. Cand esti racit, unul din cele mai bune lucruri pe care le poti face este sa ramai hidratat. Desi cafeaua in sine in nu este rea, cel mai probabil nu e la fel de buna ca apa in aceste conditii.
Discuta cu medicul tau daca vrei sa bei cafea cand esti racit
Daca te simti rau si vrei sa continui sa consumi cafea ca atunci cand cand erai bine, iti recomandam sa ai o discutie cu medicul tau. Noi suntem doar pasionati de cafea ca si tine, asa ca nu putem oferi sfaturi medicale.
In schimb, putem sa-ti dorim sa te faci bine curand, iar cand acest lucru se va intampla, vei putea din nou sa-ti degusti cafeaua asa cum o faceai pana atunci. Pana la urma, o mica abstinenta poate face ca revenirea la ceasca obisnuita de cafea sa devina un moment magnific.